Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(99)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukasz pomysłu na danie z łososia? Zobacz przepis na pieczonego łososia, z pieczarkami portobello, chrupiącym boczkiem i bobem.

Składniki:

Ryba i marynata:

filet z łososia 300 gramów
oliwa 3 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 1 łyżka

Dodatki:

bób 1/2 szklanki
boczek 100 gramów
cebula czerwona 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
pieczarki portobello 1-2 sztuki
szczypiorek 1/4 pęczka
olej rzepakowy 2 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku

Do dekoracji:

świeże listki mizuny 2 łyżki

Porada

Do tego dania możemy użyć świeży lub mrożony bób. Jeśli nie mamy bobu możemy również użyć soczewicy lub ciecierzycy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38

Łosoś w marynacie:

1. Filet z łososia myjemy i oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na trzy kawałki.

2. W misce łączymy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Łososia wkładamy do marynaty skórą do góry, tak aby ryba przeszła smakiem.

3. Na wyłożonej folią aluminiową blaszcze układamy łososia w marynacie skórą do dołu. Rybę polewamy pozostałą w misce marynatą, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut.

 

Portobello z bobem: 

1.Zaczynamy od przygotowania składników: bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki, boczek i cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Kroimy także pieczarkę portobello w duże plastry i siekamy szczypiorek.

2. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy boczek. Smażymy chwilę z każdej strony.

3. Do boczku dodajemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.

4. Zawartość patelni odsuwamy na jedną połowę. Na pustej części patelni układamy pieczarkę portobello. Po chwili smażenia doprawiamy tymiankiem Prymat i mieszamy całość.

5. Wsypujemy bób, mieszamy całość i smażymy minutę. 

6. Kapary rozdrabniamy nożem i wrzucamy na patelnię. Dolewamy także sok z kaparów, wsypujemy szczypiorek. Mieszamy całość i po chwili zdejmujemy z palnika.

 

Sposób podania:

Łososia układamy na warzywach z portobello i boczkiem oraz dekorujemy listkami mizuny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak