Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38
Łosoś w marynacie:
1. Filet z łososia myjemy i oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na trzy kawałki.
2. W misce łączymy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Łososia wkładamy do marynaty skórą do góry, tak aby ryba przeszła smakiem.
3. Na wyłożonej folią aluminiową blaszcze układamy łososia w marynacie skórą do dołu. Rybę polewamy pozostałą w misce marynatą, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut.
Portobello z bobem:
1.Zaczynamy od przygotowania składników: bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki, boczek i cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Kroimy także pieczarkę portobello w duże plastry i siekamy szczypiorek.
2. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy boczek. Smażymy chwilę z każdej strony.
3. Do boczku dodajemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
4. Zawartość patelni odsuwamy na jedną połowę. Na pustej części patelni układamy pieczarkę portobello. Po chwili smażenia doprawiamy tymiankiem Prymat i mieszamy całość.
5. Wsypujemy bób, mieszamy całość i smażymy minutę.
6. Kapary rozdrabniamy nożem i wrzucamy na patelnię. Dolewamy także sok z kaparów, wsypujemy szczypiorek. Mieszamy całość i po chwili zdejmujemy z palnika.
Sposób podania:
Łososia układamy na warzywach z portobello i boczkiem oraz dekorujemy listkami mizuny.