Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukasz pomysłu na danie z łososia? Zobacz przepis na pieczonego łososia, z pieczarkami portobello, chrupiącym boczkiem i bobem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba i marynata:

  • filet z łososia

    300 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    1 łyżka

Dodatki:

  • bób

    1/2 szklanki
  • boczek

    100 gramów
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieczarki portobello

    1-2 sztuki
  • szczypiorek

    1/4 pęczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • świeże listki mizuny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś w marynacie:

1. Filet z łososia myjemy i oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na trzy kawałki.

2. W misce łączymy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Łososia wkładamy do marynaty skórą do góry, tak aby ryba przeszła smakiem.

3. Na wyłożonej folią aluminiową blaszcze układamy łososia w marynacie skórą do dołu. Rybę polewamy pozostałą w misce marynatą, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut.

 

Portobello z bobem: 

1.Zaczynamy od przygotowania składników: bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki, boczek i cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Kroimy także pieczarkę portobello w duże plastry i siekamy szczypiorek.

2. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy boczek. Smażymy chwilę z każdej strony.

3. Do boczku dodajemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.

4. Zawartość patelni odsuwamy na jedną połowę. Na pustej części patelni układamy pieczarkę portobello. Po chwili smażenia doprawiamy tymiankiem Prymat i mieszamy całość.

5. Wsypujemy bób, mieszamy całość i smażymy minutę. 

6. Kapary rozdrabniamy nożem i wrzucamy na patelnię. Dolewamy także sok z kaparów, wsypujemy szczypiorek. Mieszamy całość i po chwili zdejmujemy z palnika.

 

Sposób podania:

Łososia układamy na warzywach z portobello i boczkiem oraz dekorujemy listkami mizuny.

 

Doradca Smaku
Do tego dania możemy użyć świeży lub mrożony bób. Jeśli nie mamy bobu możemy również użyć soczewicy lub ciecierzycy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat