Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Wątróbka z jabłkiem i cebulką wg Piotra Ogińskiego

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Delikatna i chrupiąca wątróbka z jabłkami i cebulką. Pyszny, niedrogi obiad w kilka minut. Polecam!

Składniki:

Wątróbka:

wątróbka drobiowa 400 gramów
czosnek 2 ząbki
estragon 2 łyżeczki
masło 50 gramów
olej do smażenia
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Jabłka z cebulką:

jabłko
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia

Do dekoracji:

tymianek świeży
prażone orzeszki ziemne

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wątróbka z jabłkiem i cebulką wg Piotra Ogińskiego

Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie mleko odlewamy, wątróbkę myjemy oraz suszymy.

Tak przygotowaną wątróbkę obrabiamy, odcinamy wszystkie niepotrzebne żyłki oraz błonki.

Jabłko kroimy na 6, wycinamy z nich gniazda nasienne, solimy i podsmażamy na oleju, przez ok 3 minuty z jednej strony, po czym jabłka przewracamy, dodajemy cebulę białą oraz czerwoną i smażymy kolejne 3 minuty.

Kiedy jabłka są gotowe smażymy wątróbkę na rozgrzanej patelni, przez minutę z każdej strony.

Po tym czasie dodajemy masło, czosnek, estragon, sól oraz pieprz, bastujemy ją przez 10 sekund, po czym ściągamy ją na talerz by odpoczęła, przez ok.3 minuty. Pozostałe masło z wątróbki przelewamy do jabłek, które podgrzewamy, skrapiamy cytryną i wykładamy na talerz wraz z wątróbką, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi, dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy. 

Smacznego!

Jeśli lubicie podroby, koniecznie wypróbujcie przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak