Co na obiad: Wątróbka z jabłkiem i cebulką wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Delikatna i chrupiąca wątróbka z jabłkami i cebulką. Pyszny, niedrogi obiad w kilka minut. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wątróbka:

  • wątróbka drobiowa

    400 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • estragon

    2 łyżeczki
  • masło

    50 gramów
  • olej

    do smażenia
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Jabłka z cebulką:

  • jabłko

  • cebula biała

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Do dekoracji:

  • tymianek świeży

  • prażone orzeszki ziemne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie mleko odlewamy, wątróbkę myjemy oraz suszymy.

Tak przygotowaną wątróbkę obrabiamy, odcinamy wszystkie niepotrzebne żyłki oraz błonki.

Jabłko kroimy na 6, wycinamy z nich gniazda nasienne, solimy i podsmażamy na oleju, przez ok 3 minuty z jednej strony, po czym jabłka przewracamy, dodajemy cebulę białą oraz czerwoną i smażymy kolejne 3 minuty.

Kiedy jabłka są gotowe smażymy wątróbkę na rozgrzanej patelni, przez minutę z każdej strony.

Po tym czasie dodajemy masło, czosnek, estragon, sól oraz pieprz, bastujemy ją przez 10 sekund, po czym ściągamy ją na talerz by odpoczęła, przez ok.3 minuty. Pozostałe masło z wątróbki przelewamy do jabłek, które podgrzewamy, skrapiamy cytryną i wykładamy na talerz wraz z wątróbką, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi, dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy. 

Smacznego!

Jeśli lubicie podroby, koniecznie wypróbujcie przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat