Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wątróbka z jabłkiem i cebulką wg Piotra Ogińskiego
Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie mleko odlewamy, wątróbkę myjemy oraz suszymy.
Tak przygotowaną wątróbkę obrabiamy, odcinamy wszystkie niepotrzebne żyłki oraz błonki.
Jabłko kroimy na 6, wycinamy z nich gniazda nasienne, solimy i podsmażamy na oleju, przez ok 3 minuty z jednej strony, po czym jabłka przewracamy, dodajemy cebulę białą oraz czerwoną i smażymy kolejne 3 minuty.
Kiedy jabłka są gotowe smażymy wątróbkę na rozgrzanej patelni, przez minutę z każdej strony.
Po tym czasie dodajemy masło, czosnek, estragon, sól oraz pieprz, bastujemy ją przez 10 sekund, po czym ściągamy ją na talerz by odpoczęła, przez ok.3 minuty. Pozostałe masło z wątróbki przelewamy do jabłek, które podgrzewamy, skrapiamy cytryną i wykładamy na talerz wraz z wątróbką, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi, dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy.
Smacznego!
Jeśli lubicie podroby, koniecznie wypróbujcie przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych.