Pulpeciki z kurczaka w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie śmietanowym. Aby sos śmietanowy nie był zbyt mdły, doprawcie go sosem worcestershire i musztardą. Pulpety przyrządzicie  szybko i możecie je podać z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pulpety:

  • mięso mielone z kurczaka

    400 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    80 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • gałązki natki pietruszki

    kilka sztuk
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • olej

    do smażenia

Na sos:

  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • woda

    200 mililitrów
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • Musztarda czeska Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na pulpeciki (mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, jajko, gałązki pietruszki, przyprawy) dokładnie łączymy w misce i formujemy pulpeciki, smażymy na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.

Ciągle mieszając, powoli dodajemy śmietankę, wodę, sos worcestershire oraz musztardę. Dokładnie mieszamy, dodajemy pulpeciki i dusimy ok. 3-4 minuty. Pulpeciki podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kezselleszek 13.03.2019 02:12
jesli nie mam musztardy czeskiej to jaki jest zamiennik?
bietka 01.03.2019 12:52
Nabrałam apetytu na te pyszne pulpeciki : )
Bożena Matuszczyk 01.03.2019 09:13
Pyszne i kuszące danie ;)
ben-ka 01.03.2019 08:30
Bardzo smaczne danie obiadowe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat