Pulpeciki z kurczaka w sosie śmietanowym

Pulpeciki z kurczaka w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie śmietanowym. Aby sos śmietanowy nie był zbyt mdły, doprawcie go sosem worcestershire i musztardą. Pulpety przyrządzicie  szybko i możecie je podać z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pulpety:

  • mięso mielone z kurczaka

    400 gramów
  • bułka tarta

    80 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • gałązki natki pietruszki

    kilka sztuk
  • przyprawa do mięsa mielonego

    2 łyżeczki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej

    do smażenia

Na sos:

  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • woda

    200 mililitrów
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • musztarda Czeska Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na pulpeciki (mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, jajko, gałązki pietruszki, przyprawy) dokładnie łączymy w misce i formujemy pulpeciki, smażymy na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.

Ciągle mieszając, powoli dodajemy śmietankę, wodę, sos worcestershire oraz musztardę. Dokładnie mieszamy, dodajemy pulpeciki i dusimy ok. 3-4 minuty. Pulpeciki podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kezselleszek

13.03.2019 02:12
jesli nie mam musztardy czeskiej to jaki jest zamiennik?

bietka

01.03.2019 12:52
Nabrałam apetytu na te pyszne pulpeciki : )

Bożena Matuszczyk

01.03.2019 09:13
Pyszne i kuszące danie ;)

ben-ka

01.03.2019 08:30
Bardzo smaczne danie obiadowe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat