Co na obiad: Coxinhas wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Coxinhas - brazylijski, karnawałowy przysmak na obiad? Dlaczego nie! Koniecznie zobaczcie, jak zrobić pyszne danie z kurczaka. Otwórzcie się na nowe smaki!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • rosół

    470 mililitrów
  • masło

    40 gramów
  • mąka

    250 gramów
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Farsz:

  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbki
  • papryczki jalapeno

    1 sztuka
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • serek śmietankowy

    100 gramów
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • prażone orzechy nerkowca

    50 gramów
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • oregano

    2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bułka tarta

    do panierowania
  • mąka

    do panierowania
  • jajo

    1 sztuka

Dodatki:

  • śmietana kwaśna

  • limonka

  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku zagotowujemy rosół, dodajemy masło, sól oraz pieprz i energicznie mieszając trzepaczką rózgową dodajemy mąkę, w momencie w którym masa jest zbyt gęsta, zaczynamy mieszać ją łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy ciasto zaczyna się gotować, przekładamy je na talerz do ostygnięcia.

W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek z cebulą przez 2 minuty.
Do ugotowanego mięsa z kurczaka dodajemy jalapeno, zieloną cebulkę, serek, orzechy nerkowca, kolendrę, sok z limonki, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, całość doprawiamy oregano, chili, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kiedy ciasto ostygło, formujemy z niego kulkę wielkości piłeczki do ping ponga, rozpłaszczamy je na rękach, do środka dajemy 2 łyżeczki farszu i zawijamy w kształt udka kurczaka, tak jak na filmie.

Uformowane coxinhas panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 3-4 minuty, lub do uzyskania złotego koloru. Coxinhas podajemy z kwaśną śmietaną, limonką oraz kolendrą.

Smacznego!

 

A jeśli ciekawią Was inne dania kuchni brazylijskiej koniecznie zobaczcie przepis na feijoadę!

Doradca Smaku
W przepisie używamy gotowanych udek z kurczaka (np. z rosołu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat