Co na obiad: Naleśniki kukurydziane z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Robiliście kiedyś naleśniki kukurydziane? Są pyszne i delikatne. Tu macie przepis na naleśniki i nadzienie  z kurczaka i fasoli oraz pyszna salsę z pomidorów. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki (na 6-8 sztuk):

  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    50 mililitrów

Nadzienie:

  • fasola czerwona

    1 puszka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ugotowane udka kurczaka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • pomidor

    1 sztuka
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Salsa:

  • pomidor

    1 sztuka
  • pomidor żółty

    1 sztuka
  • chili

    1/2 sztuki
  • zielona cebulka

    2 sztuki
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    3 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sok z limonki

    z 1/4 owocu

Dodatki:

  • awokado

  • śmietana

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy wszystkie składniki na naleśniki, po czym ciasto odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy fasolę, do której dodajemy rozdrobnione udka z kurczaka oraz  czosnek, całość solimy, pieprzymy i smażymy 4-5 minut.

Kiedy farsz się smaży przechodzimy do smażenia naleśników, na patelnię wlewamy oliwę, następnie ciasto i smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

Po 4-5 minutach do nadzienia dodajemy cebulę, pomidora, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kmin rzymski oraz imbir i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Kiedy farsz jest gotowy, a naleśniki usmażone przechodzimy do salsy: w miseczce łączymy ze sobą pomidory, chili, zieloną cebulkę, kolendrę oraz oliwę, całość solimy, pieprzymy, wciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy.

Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego wykładamy farsz oraz salsę, obok kładziemy awokado, całość polewamy kwaśną śmietaną, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego! 

A co powiesz na przepis na pyszne kukurydziane arepas z nadzieniem z kurczaka i orzeźwiającą salsą?

Doradca Smaku
Ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej powinno chwilę postać, przed wylaniem go na patelnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat