Co na obiad: Naleśniki kukurydziane z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Robiliście kiedyś naleśniki kukurydziane? Są pyszne i delikatne. Tu macie przepis na naleśniki i nadzienie  z kurczaka i fasoli oraz pyszna salsę z pomidorów. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki (na 6-8 sztuk):

  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    50 mililitrów

Nadzienie:

  • fasola czerwona

    1 puszka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ugotowane udka kurczaka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • pomidor

    1 sztuka
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Salsa:

  • pomidor

    1 sztuka
  • pomidor żółty

    1 sztuka
  • chili

    1/2 sztuki
  • zielona cebulka

    2 sztuki
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    3 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sok z limonki

    z 1/4 owocu

Dodatki:

  • awokado

  • śmietana

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy wszystkie składniki na naleśniki, po czym ciasto odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy fasolę, do której dodajemy rozdrobnione udka z kurczaka oraz  czosnek, całość solimy, pieprzymy i smażymy 4-5 minut.

Kiedy farsz się smaży przechodzimy do smażenia naleśników, na patelnię wlewamy oliwę, następnie ciasto i smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

Po 4-5 minutach do nadzienia dodajemy cebulę, pomidora, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kmin rzymski oraz imbir i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Kiedy farsz jest gotowy, a naleśniki usmażone przechodzimy do salsy: w miseczce łączymy ze sobą pomidory, chili, zieloną cebulkę, kolendrę oraz oliwę, całość solimy, pieprzymy, wciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy.

Naleśnika kładziemy na talerzu, na niego wykładamy farsz oraz salsę, obok kładziemy awokado, całość polewamy kwaśną śmietaną, dekorujemy kolendrą i podajemy. Smacznego! 

A co powiesz na przepis na pyszne kukurydziane arepas z nadzieniem z kurczaka i orzeźwiającą salsą?

Doradca Smaku
Ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej powinno chwilę postać, przed wylaniem go na patelnię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat