Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z warzyw: pomidorów, papryki, czosnku i cebuli. Niektóre wersje są przyrządzane z dodatkiem czerstwego chleba, ale w tym daniu Piotr Ogiński proponuje podanie gazpacho z grzankami, oliwkami i szynką serrano. Takie gazpacho jest idealnym posiłkiem na gorące dni.

Składniki:

Na gazpacho:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 1/2 sztuki
papryka czerwona 3/4 sztuki
pomidory 2 i 3/4 sztuki
ogórek zielony 3/4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 i 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/3 łyżeczki
oregano 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
ocet winny czerwony 2 łyżeczki
bazylia świeża 8-10 sztuk
lód 5-6 kostek
sok z cytryny z 1/4 owocu

Na grzanki:

chleb 200 gramów
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
rozmaryn 1 łyżeczka

Dodatki:

papryka czerwona 1/4 sztuki
pomidor 1/4 sztuki
ogórek zielony 1/4 sztuki
szynka serrano 2-3 plastry
grzanki patrz przepis
papryka marynowana 1-2 plastry
migdały w płatkach kilka sztuk
oliwki czarne kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

Z czosnku wyciągamy kiełek i odrzucamy. Pozostały czosnek siekamy wraz z cebulą, papryką, pomidorami oraz ogórkiem. z którego wcześniej wyciągamy gniazda nasienne. Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski, ostrą paprykę, oliwę, oregano, świeżą bazylię oraz ocet i marynujemy przez ok. 30 minut.

Podczas, gdy warzywa się marynują na blaszce mieszamy czosnek, oliwę, pieprz, sól oraz rozmaryn i w marynacie dokładnie mieszamy kostki chleba pokrojone w 2 cm kawałki, które pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

Po 30 minutach, gdy warzywa puściły wodę dodajemy lód oraz cukier i dokładnie blendujemy.

Do gotowego gazpacho wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

Chłodnik podajemy z grzankami, szynką serrano, posiekanym ogórkiem oraz papryką, kawałkami pomidora i pieczonej papryki, oliwkami oraz prażonymi migdałami.

Jeśli macie ochotę na więcej chłodników, to polecam Wam przepis na tradycyjny chłodnik z botwinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak