Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z warzyw: pomidorów, papryki, czosnku i cebuli. Niektóre wersje są przyrządzane z dodatkiem czerstwego chleba, ale w tym daniu Piotr Ogiński proponuje podanie gazpacho z grzankami, oliwkami i szynką serrano. Takie gazpacho jest idealnym posiłkiem na gorące dni.

Składniki:

Na gazpacho:

czosnek
2 ząbki
cebula biała
1/2 sztuki
papryka czerwona
3/4 sztuki
pomidory
2 i 3/4 sztuki
ogórek zielony
3/4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 i 1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
oregano
3 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ocet winny czerwony
2 łyżeczki
bazylia świeża
8-10 sztuk
lód
5-6 kostek
sok z cytryny
z 1/4 owocu

Na grzanki:

chleb
200 gramów
czosnek
1 ząbek
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
rozmaryn
1 łyżeczka

Dodatki:

papryka czerwona
1/4 sztuki
pomidor
1/4 sztuki
ogórek zielony
1/4 sztuki
szynka serrano
2-3 plastry
grzanki
patrz przepis
papryka marynowana
1-2 plastry
migdały w płatkach
kilka sztuk
oliwki czarne
kilka sztuk
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

Z czosnku wyciągamy kiełek i odrzucamy. Pozostały czosnek siekamy wraz z cebulą, papryką, pomidorami oraz ogórkiem. z którego wcześniej wyciągamy gniazda nasienne. Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski, ostrą paprykę, oliwę, oregano, świeżą bazylię oraz ocet i marynujemy przez ok. 30 minut.

Podczas, gdy warzywa się marynują na blaszce mieszamy czosnek, oliwę, pieprz, sól oraz rozmaryn i w marynacie dokładnie mieszamy kostki chleba pokrojone w 2 cm kawałki, które pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

Po 30 minutach, gdy warzywa puściły wodę dodajemy lód oraz cukier i dokładnie blendujemy.

Do gotowego gazpacho wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

Chłodnik podajemy z grzankami, szynką serrano, posiekanym ogórkiem oraz papryką, kawałkami pomidora i pieczonej papryki, oliwkami oraz prażonymi migdałami.

Jeśli macie ochotę na więcej chłodników, to polecam Wam przepis na tradycyjny chłodnik z botwinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak