Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na gazpacho:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1/2 sztuki -
papryka czerwona
3/4 sztuki -
pomidory
2 i 3/4 sztuki -
ogórek zielony
3/4 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 i 1/2 łyżeczki -
oliwa
3 łyżki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
oregano
3 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
ocet winny czerwony
2 łyżeczki -
bazylia świeża
8-10 sztuk -
lód
5-6 kostek -
sok z cytryny
z 1/4 owocu
Na grzanki:
-
chleb
200 gramów -
czosnek
1 ząbek -
oliwa
2 łyżki -
sól
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
rozmaryn
1 łyżeczka
Dodatki:
-
papryka czerwona
1/4 sztuki -
pomidor
1/4 sztuki -
ogórek zielony
1/4 sztuki -
szynka serrano
2-3 plastry -
grzanki
patrz przepis -
papryka marynowana
1-2 plastry -
migdały w płatkach
kilka sztuk -
oliwki czarne
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego
Z czosnku wyciągamy kiełek i odrzucamy. Pozostały czosnek siekamy wraz z cebulą, papryką, pomidorami oraz ogórkiem. z którego wcześniej wyciągamy gniazda nasienne. Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski, ostrą paprykę, oliwę, oregano, świeżą bazylię oraz ocet i marynujemy przez ok. 30 minut.
Podczas, gdy warzywa się marynują na blaszce mieszamy czosnek, oliwę, pieprz, sól oraz rozmaryn i w marynacie dokładnie mieszamy kostki chleba pokrojone w 2 cm kawałki, które pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Po 30 minutach, gdy warzywa puściły wodę dodajemy lód oraz cukier i dokładnie blendujemy.
Do gotowego gazpacho wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Chłodnik podajemy z grzankami, szynką serrano, posiekanym ogórkiem oraz papryką, kawałkami pomidora i pieczonej papryki, oliwkami oraz prażonymi migdałami.
Jeśli macie ochotę na więcej chłodników, to polecam Wam przepis na tradycyjny chłodnik z botwinki.
Komentarze (0)