Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z warzyw: pomidorów, papryki, czosnku i cebuli. Niektóre wersje są przyrządzane z dodatkiem czerstwego chleba, ale w tym daniu Piotr Ogiński proponuje podanie gazpacho z grzankami, oliwkami i szynką serrano. Takie gazpacho jest idealnym posiłkiem na gorące dni.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gazpacho:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    3/4 sztuki
  • pomidory

    2 i 3/4 sztuki
  • ogórek zielony

    3/4 sztuki
  • sól morska

    2 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • kmin rzymski

    1/3 łyżeczki
  • oregano

    3 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • ocet winny czerwony

    2 łyżeczki
  • świeże listki bazylii

    8-10 sztuk
  • lód

    5-6 kostek
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu

Na grzanki:

  • chleb

    200 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • rozmaryn

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
  • pomidor

    1/4 sztuki
  • ogórek zielony

    1/4 sztuki
  • szynka serrano

    2-3 plastry
  • grzanki

    patrz przepis
  • papryka marynowana

    1-2 plastry
  • płatki migdałów

    kilka sztuk
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z czosnku wyciągamy kiełek i odrzucamy. Pozostały czosnek siekamy wraz z cebulą, papryką, pomidorami oraz ogórkiem. z którego wcześniej wyciągamy gniazda nasienne. Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski, ostrą paprykę, oliwę, oregano, świeżą bazylię oraz ocet i marynujemy przez ok. 30 minut.

Podczas, gdy warzywa się marynują na blaszce mieszamy czosnek, oliwę, pieprz, sól oraz rozmaryn i w marynacie dokładnie mieszamy kostki chleba pokrojone w 2 cm kawałki, które pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

Po 30 minutach, gdy warzywa puściły wodę dodajemy lód oraz cukier i dokładnie blendujemy.

Do gotowego gazpacho wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

Chłodnik podajemy z grzankami, szynką serrano, posiekanym ogórkiem oraz papryką, kawałkami pomidora i pieczonej papryki, oliwkami oraz prażonymi migdałami.

Jeśli macie ochotę na więcej chłodników, to polecam Wam przepis na tradycyjny chłodnik z botwinki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat