Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gazpacho wg Piotra Ogińskiego
Z czosnku wyciągamy kiełek i odrzucamy. Pozostały czosnek siekamy wraz z cebulą, papryką, pomidorami oraz ogórkiem. z którego wcześniej wyciągamy gniazda nasienne. Do pokrojonych warzyw dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski, ostrą paprykę, oliwę, oregano, świeżą bazylię oraz ocet i marynujemy przez ok. 30 minut.
Podczas, gdy warzywa się marynują na blaszce mieszamy czosnek, oliwę, pieprz, sól oraz rozmaryn i w marynacie dokładnie mieszamy kostki chleba pokrojone w 2 cm kawałki, które pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Po 30 minutach, gdy warzywa puściły wodę dodajemy lód oraz cukier i dokładnie blendujemy.
Do gotowego gazpacho wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Chłodnik podajemy z grzankami, szynką serrano, posiekanym ogórkiem oraz papryką, kawałkami pomidora i pieczonej papryki, oliwkami oraz prażonymi migdałami.
Jeśli macie ochotę na więcej chłodników, to polecam Wam przepis na tradycyjny chłodnik z botwinki.