Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho

odc. 59 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • czosnek

    1,5 ząbka
  • cebula

    1/2 szt.
  • ocet winny

    60 ml
  • oliwa

    60 ml
  • rosół warzywny

    1/2 litra
  • pieczywo tostowe

    125 g
  • tymianek

  • papryka słodka mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki. Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Pomidora kroimy w kawałki. Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki. Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 59: Hiszpańskie gazpacho foto
Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy. Bon apetit!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat