Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego
Dobrze wymoczoną i umytą w zimnej wodzie botwinkę siekamy drobno, usuwając górę oraz dół bulwy. Pokrojone liście wraz z bulwą gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem miodu, soli i soku z cytryny przez ok. 15 minut lub aż bulwa będzie ugotowana.
Kiedy buraki się ugotują, schładzamy nasz bulion i dodajemy do niego posiekany koperek, ogórek, rzodkiewkę, doprawiamy chrzanem, estragonem, kminkiem oraz pieprzem, zalewamy kefirem i odstawiamy na 15 minut, by przeszedł wszystkimi smakami.
Chłodnik podajemy z plastrami zielonego jabłka, 1/2 jajka ugotowanego na twardo, prażonymi orzechami włoskimi oraz liśćmi buraka.
Jeśli chcecie spróbować hiszpańskiej wersji chłodnika, klikajcie po przepis na gazpacho.