Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na chłodnik z botwinki, na bulionie warzywnym  z garścią świeżych chrupiących warzyw - rzodkiewki, ogórka i koperku. Tradycyjna zupa letnia z kuchni polskiej. Spróbujcie go zrobić - jest idealne na upalne dni.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chłodnik:

  • botwinka

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    2 litry
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • sok z cytryny

    z 1/3 owocu
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • ogórek zielony

    1/3 sztuki
  • rzodkiewki

    5 sztuk
  • chrzan jabłkowy Smak

    2 łyżeczki
  • kefir

    0,7 litra
  • estragon

    2 łyżeczki
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Dodatki:

  • zielone jabłko

    1/4 sztuki
  • jajko ugotowane na twardo

    1/2 sztuki
  • liście botwinki

    2-3 sztuki
  • orzechy włoskie prażone

    10 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dobrze wymoczoną i umytą w zimnej wodzie botwinkę siekamy drobno, usuwając górę oraz dół bulwy. Pokrojone liście wraz z bulwą gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem miodu, soli i soku z cytryny przez ok. 15 minut lub aż bulwa będzie ugotowana.

Kiedy buraki się ugotują, schładzamy nasz bulion i dodajemy do niego posiekany koperek, ogórek, rzodkiewkę, doprawiamy chrzanem, estragonem, kminkiem oraz pieprzem, zalewamy kefirem i odstawiamy na 15 minut, by przeszedł wszystkimi smakami.

Chłodnik podajemy z plastrami zielonego jabłka, 1/2 jajka ugotowanego na twardo, prażonymi orzechami włoskimi oraz liśćmi buraka.

Jeśli chcecie spróbować hiszpańskiej wersji chłodnika, klikajcie po przepis na gazpacho.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat