Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na chłodnik z botwinki, na bulionie warzywnym  z garścią świeżych chrupiących warzyw - rzodkiewki, ogórka i koperku. Tradycyjna zupa letnia z kuchni polskiej. Spróbujcie go zrobić - jest idealne na upalne dni.

Składniki:

Na chłodnik:

botwinka 1 pęczek
bulion warzywny 2 litry
miód 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sok z cytryny z 1/3 owocu
zielona cebulka 1 sztuka
koperek świeży 1 łyżka
ogórek zielony 1/3 sztuki
rzodkiewki 5 sztuk
chrzan jabłkowy Smak 2 łyżeczki
kefir 0,7 litra
estragon 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

zielone jabłko 1/4 sztuki
jajko ugotowane na twardo 1/2 sztuki
liście botwinki 2-3 sztuki
orzechy włoskie prażone 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego

Dobrze wymoczoną i umytą w zimnej wodzie botwinkę siekamy drobno, usuwając górę oraz dół bulwy. Pokrojone liście wraz z bulwą gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem miodu, soli i soku z cytryny przez ok. 15 minut lub aż bulwa będzie ugotowana.

Kiedy buraki się ugotują, schładzamy nasz bulion i dodajemy do niego posiekany koperek, ogórek, rzodkiewkę, doprawiamy chrzanem, estragonem, kminkiem oraz pieprzem, zalewamy kefirem i odstawiamy na 15 minut, by przeszedł wszystkimi smakami.

Chłodnik podajemy z plastrami zielonego jabłka, 1/2 jajka ugotowanego na twardo, prażonymi orzechami włoskimi oraz liśćmi buraka.

Jeśli chcecie spróbować hiszpańskiej wersji chłodnika, klikajcie po przepis na gazpacho.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak