Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na chłodnik:
-
botwinka
1 pęczek -
bulion warzywny
2 litry -
miód
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
sok z cytryny
z 1/3 owocu -
zielona cebulka
1 sztuka -
koperek świeży
1 łyżka -
ogórek zielony
1/3 sztuki -
rzodkiewki
5 sztuk -
chrzan jabłkowy Smak
2 łyżeczki -
kefir
0,7 litra -
estragon
2 łyżeczki -
Kminek mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Dodatki:
-
zielone jabłko
1/4 sztuki -
jajko ugotowane na twardo
1/2 sztuki -
liście botwinki
2-3 sztuki -
orzechy włoskie prażone
10 gramów
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Chłodnik z botwinki wg Piotra Ogińskiego
Dobrze wymoczoną i umytą w zimnej wodzie botwinkę siekamy drobno, usuwając górę oraz dół bulwy. Pokrojone liście wraz z bulwą gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem miodu, soli i soku z cytryny przez ok. 15 minut lub aż bulwa będzie ugotowana.
Kiedy buraki się ugotują, schładzamy nasz bulion i dodajemy do niego posiekany koperek, ogórek, rzodkiewkę, doprawiamy chrzanem, estragonem, kminkiem oraz pieprzem, zalewamy kefirem i odstawiamy na 15 minut, by przeszedł wszystkimi smakami.
Chłodnik podajemy z plastrami zielonego jabłka, 1/2 jajka ugotowanego na twardo, prażonymi orzechami włoskimi oraz liśćmi buraka.
Jeśli chcecie spróbować hiszpańskiej wersji chłodnika, klikajcie po przepis na gazpacho.
Komentarze (0)