Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pilaw z kurczaka do danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni tureckiej. Danie ma wyraźne nuty korzenne, bo zostało doprawione cynamonem, kardamonem i szafranem. Pilaw będzie idealną propozycją na obiad lub kolację. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do smaku:

  • jogurt bałkański

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • udziec z kurczaka

    5 sztuk
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • wywar drobiowy

    300 mililitrów
  • ryż długoziarnisty

    150 gramów
  • orzechy nerkowca

    100 gramów
  • orzeszki piniowe

    50 gramów
  • płatki migdałów

    60 gramów
  • orzechy pistacjowe

    30 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    4-5 łyżek

Do smaku:

  • cynamon

  • sól morska

  • kardamon mielony

  • Szafran - nitki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na wywar: 300 ml wywaru drobiowego: 1 porcja kury, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 2–3 godziny.

Ryż długoziarnisty, należy wypłukać i namoczyć.

Do miski dodajemy 50 ml oleju arachidowego, jogurty naturalny, sok z cytryny, doprawiamy cynamonem i solą morską. Udźce kurczaka dodajemy do marynaty, obtaczamy z każdej strony i zostawiamy do zamarynowania.

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej arachidowy i masło. Następnie smażymy kurczaka na złocisty kolor z dwóch stron. Do kurczaka dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i paprykę czerwoną pokrojone w kostkę, mieszamy, podsmażając.

Danie doprawiamy kardamonem, dodajemy ryż i mieszamy. Podlewamy wywarem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, doprawiamy szafranem.

Na oddzielnej patelni prażymy orzechy nerkowca, pinii i migdały. Na talerzu układamy ryż i mięso, posypujemy 2 łyżkami uprażonych orzechów, posypujemy orzechami pistacjowymi. Pietruszkę siekamy, układamy w jednym miejscu na wierzchu dania.

Doradca Smaku
Aby pestki podczas wyciskania cytryny nie wpadły do marynaty, przelewaj sok przez palce – pestki zostaną na dłoni. Łącząc olej z jogurtem należy bardzo intensywnie wymieszać te składniki, w przeciwnym razie jogurt może się zważyć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

4 tygodnie temu
Bardzo smaczny kurczaczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat