Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28
Na wywar: 300 ml wywaru drobiowego: 1 porcja kury, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 2–3 godziny.
Ryż długoziarnisty, należy wypłukać i namoczyć.
Do miski dodajemy 50 ml oleju arachidowego, jogurty naturalny, sok z cytryny, doprawiamy cynamonem i solą morską. Udźce kurczaka dodajemy do marynaty, obtaczamy z każdej strony i zostawiamy do zamarynowania.
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej arachidowy i masło. Następnie smażymy kurczaka na złocisty kolor z dwóch stron. Do kurczaka dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i paprykę czerwoną pokrojone w kostkę, mieszamy, podsmażając.
Danie doprawiamy kardamonem, dodajemy ryż i mieszamy. Podlewamy wywarem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, doprawiamy szafranem.
Na oddzielnej patelni prażymy orzechy nerkowca, pinii i migdały. Na talerzu układamy ryż i mięso, posypujemy 2 łyżkami uprażonych orzechów, posypujemy orzechami pistacjowymi. Pietruszkę siekamy, układamy w jednym miejscu na wierzchu dania.