Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(62)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pilaw z kurczaka do danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni tureckiej. Danie ma wyraźne nuty korzenne, bo zostało doprawione cynamonem, kardamonem i szafranem. Pilaw będzie idealną propozycją na obiad lub kolację. Spróbujcie!

Składniki:

Do smaku:

jogurt bałkański 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
udziec z kurczaka 5 sztuk
olej rzepakowy 50 mililitrów
masło 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
wywar drobiowy 300 mililitrów
ryż długoziarnisty 150 gramów
orzechy nerkowca 100 gramów
orzeszki piniowe 50 gramów
migdały w płatkach 60 gramów
orzechy pistacjowe 30 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
olej rzepakowy 4-5 łyżek

Do smaku:

cynamon
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Kardamon mielony Prymat
Szafran nitki Prymat

Porada

Aby pestki podczas wyciskania cytryny nie wpadły do marynaty, przelewaj sok przez palce – pestki zostaną na dłoni. Łącząc olej z jogurtem należy bardzo intensywnie wymieszać te składniki, w przeciwnym razie jogurt może się zważyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

Na wywar: 300 ml wywaru drobiowego: 1 porcja kury, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 2–3 godziny.

Ryż długoziarnisty, należy wypłukać i namoczyć.

Do miski dodajemy 50 ml oleju arachidowego, jogurty naturalny, sok z cytryny, doprawiamy cynamonem i solą morską. Udźce kurczaka dodajemy do marynaty, obtaczamy z każdej strony i zostawiamy do zamarynowania.

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej arachidowy i masło. Następnie smażymy kurczaka na złocisty kolor z dwóch stron. Do kurczaka dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i paprykę czerwoną pokrojone w kostkę, mieszamy, podsmażając.

Danie doprawiamy kardamonem, dodajemy ryż i mieszamy. Podlewamy wywarem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, doprawiamy szafranem.

Na oddzielnej patelni prażymy orzechy nerkowca, pinii i migdały. Na talerzu układamy ryż i mięso, posypujemy 2 łyżkami uprażonych orzechów, posypujemy orzechami pistacjowymi. Pietruszkę siekamy, układamy w jednym miejscu na wierzchu dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:55
Bardzo smaczny kurczaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak