Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(62)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Pilaw z kurczaka do danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni tureckiej. Danie ma wyraźne nuty korzenne, bo zostało doprawione cynamonem, kardamonem i szafranem. Pilaw będzie idealną propozycją na obiad lub kolację. Spróbujcie!

Składniki:

Do smaku:

jogurt bałkański
2 łyżki
sok z cytryny
1/2 sztuki
udziec z kurczaka
5 sztuk
olej rzepakowy
50 mililitrów
masło
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
wywar drobiowy
300 mililitrów
ryż długoziarnisty
150 gramów
orzechy nerkowca
100 gramów
orzeszki piniowe
50 gramów
migdały w płatkach
60 gramów
orzechy pistacjowe
30 gramów
natka pietruszki
1 pęczek
olej rzepakowy
4-5 łyżek

Do smaku:

cynamon
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Szafran nitki Prymat
Sklep Prymat

Porada

Aby pestki podczas wyciskania cytryny nie wpadły do marynaty, przelewaj sok przez palce – pestki zostaną na dłoni. Łącząc olej z jogurtem należy bardzo intensywnie wymieszać te składniki, w przeciwnym razie jogurt może się zważyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pilaw z kurczaka, odc. 28

Na wywar: 300 ml wywaru drobiowego: 1 porcja kury, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 2–3 godziny.

Ryż długoziarnisty, należy wypłukać i namoczyć.

Do miski dodajemy 50 ml oleju arachidowego, jogurty naturalny, sok z cytryny, doprawiamy cynamonem i solą morską. Udźce kurczaka dodajemy do marynaty, obtaczamy z każdej strony i zostawiamy do zamarynowania.

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej arachidowy i masło. Następnie smażymy kurczaka na złocisty kolor z dwóch stron. Do kurczaka dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i paprykę czerwoną pokrojone w kostkę, mieszamy, podsmażając.

Danie doprawiamy kardamonem, dodajemy ryż i mieszamy. Podlewamy wywarem drobiowym i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, doprawiamy szafranem.

Na oddzielnej patelni prażymy orzechy nerkowca, pinii i migdały. Na talerzu układamy ryż i mięso, posypujemy 2 łyżkami uprażonych orzechów, posypujemy orzechami pistacjowymi. Pietruszkę siekamy, układamy w jednym miejscu na wierzchu dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:55
Bardzo smaczny kurczaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak