Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Skoki z królika z sosem chrzanowym, odc. 24
Sposób przygotowania:
Do przygotowania skoków z królika będzie potrzebny bulion drobiowy. Przygotujmy go wg wybranej receptury.
1. Do garnka z rozpuszczonym smalcem gęsim wkładamy osuszone skoki z królika. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz pieprz czarny w ziarnach. Tak przygotowane skoki z królika dusimy w smalcu na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.
2. Przygotowujemy sos chrzanowy: czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Por kroimy w grube plastry.
3. W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i por, smażymy 2 minuty, a następnie dodajemy chrzan tarty. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
4. Dolewamy bulion oraz śmietankę. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
5. Przygotowujemy dodatki: w misce mieszamy buraczki, jabłka prażone i żurawinę. Posypujemy kolorowym pieprzem do smaku.
Sposób podania:
Buraczki z prażonym jabłkiem i żurawiną przekładamy do miseczki. Na talerz wykładamy sos, na którym układamy skoki z królika – po dwa na porcję. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.