odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Skoki z królika z sosem chrzanowym, odc. 24

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiejsza propozycja Doradcy Smaku jest inna niż zwykle! Wypróbujcie metody konfitowania mięsa, która nadaje mu niepowtarzalnego smaku i kruchości. Tym razem w roli głównej skoki z królika!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • skoki z królika

    4 sztuki
  • smalec gęsi

    2 litry
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
  • rozmaryn świeży

    4 gałązki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 sztuk

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • masło

    1/4 kostki
  • chrzan tarty Smak

    2,5 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    1 szklanka
  • śmietanka 18%

    1 szklanka

Do smaku:

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Dodatek:

  • Buraczki wiórki Smak

    5 łyżek
  • Żurawina klasyczna Smak

    2 łyżki
  • jabłko prażone Smak

    2 łyżki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Do przygotowania skoków z królika będzie potrzebny bulion drobiowy. Przygotujmy go wg wybranej receptury.

1. Do garnka z rozpuszczonym smalcem gęsim wkładamy osuszone skoki z królika. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz pieprz czarny w ziarnach. Tak przygotowane skoki z królika dusimy w smalcu na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.

2. Przygotowujemy sos chrzanowy: czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Por kroimy w grube plastry.

3. W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i por, smażymy 2 minuty, a następnie dodajemy chrzan tarty. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

4. Dolewamy bulion oraz śmietankę. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

5. Przygotowujemy dodatki: w misce mieszamy buraczki, jabłka prażone i żurawinę. Posypujemy kolorowym pieprzem do smaku.

Sposób podania:

Buraczki z prażonym jabłkiem i żurawiną przekładamy do miseczki. Na talerz wykładamy sos, na którym układamy skoki z królika – po dwa na porcję. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

Doradca Smaku
Powolne, nawet kilkugodzinne duszenie mięsa w tłuszczu, nazywamy kofitowaniem. Dzięki takiemu przygotowaniu możemy podkręcić smak potrawy, a mięso będzie soczyste i kruche. Skoki z królika konfitujemy ok. 2-3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat