Ceviche wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszne ceviche z łososia i halibuta w marynacie z cytrusów z kolendrą, miętą i avocado. Połączenie samych wspaniałych smaków!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ceviche

  • sok z pomarańczy

    z jednego owocu
  • sok z cytryny

    z jednego owocu
  • sok z limonki

    z jednego owocu
  • miód

    30 gramów
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • łosoś filet

    150 gramów
  • filety z halibuta

    150 gramów
  • pomidor

    1 sztuka
  • awokado

    1 sztuka
  • mięta świeża siekana

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

  • oliwa

    2 łyżki

Dodatki

  • chleb

  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wyciskamy do jednej miski sok z wszystkich cytrusów.

2. Dodajemy do wyciśniętego soku chili, miód, imbir, sól, kolendrę oraz cebulę

3. całość dokładnie mieszamy i przechodzimy do krojenia ryb.

4. Filety bez skóry z halibuta oraz łososia kroimy w kostkę 1,5cmx1,5cm i dodajemy do marynaty.

5. Całość mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

6. Następnie dodajemy pomidora, awokado, mięte, kolendrę oraz oliwę z oliwek. 

7. Ceviche wykładamy na talerz, dekorujemy kolendrą i podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Jeżeli uwielbiacie dania z łososia, koniecznie sprawdźcie przepis na 

gravalax

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat