Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ceviche wg Piotra Ogińskiego

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszne ceviche z łososia i halibuta w marynacie z cytrusów z kolendrą, miętą i avocado. Połączenie samych wspaniałych smaków!

Składniki:

Ceviche

sok z pomarańczy z jednego owocu
sok z cytryny z jednego owocu
sok z limonki z jednego owocu
miód 30 gramów
papryczka chili 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
cebula czerwona 1 sztuka
łosoś filet 150 gramów
filety z halibuta 150 gramów
pomidor 1 sztuka
awokado 1 sztuka
mięta świeża siekana 1 łyżeczka
świeża kolendra
oliwa 2 łyżki

Dodatki

chleb
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Ceviche wg Piotra Ogińskiego

1. Wyciskamy do jednej miski sok z wszystkich cytrusów.

2. Dodajemy do wyciśniętego soku chili, miód, imbir, sól, kolendrę oraz cebulę

3. całość dokładnie mieszamy i przechodzimy do krojenia ryb.

4. Filety bez skóry z halibuta oraz łososia kroimy w kostkę 1,5cmx1,5cm i dodajemy do marynaty.

5. Całość mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

6. Następnie dodajemy pomidora, awokado, mięte, kolendrę oraz oliwę z oliwek. 

7. Ceviche wykładamy na talerz, dekorujemy kolendrą i podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Jeżeli uwielbiacie dania z łososia, koniecznie sprawdźcie przepis na 

gravalax

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak