Co na obiad: knedliki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: knedliki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Domowe knedliki z chleba, to pomysł na pyszny obiad oraz wykorzystanie czerstwego chleba. Do tego niezwykle aromatyczny, bo doprawiony estragonem, sos grzybowy z kilku rodzajów grzybów: pieczarek kasztanowych, boczniaków oraz kurek. No i pyszny, chrupiący czips z parmezanu:)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na knedliki:

  • drożdże

    20 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    180 mililitrów
  • chleb czerstwy

    100 gramów
  • jajo

    1 sztuka
  • mąka krupczatka

    300 gramów
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • oliwa

Na sos:

  • pieczarki kasztanowe

    6 sztuk
  • boczniaki

    100 gramów
  • kurki

    80 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • estragon

    1 łyżeczka
  • Chrzan śmietankowy Smak

    3 łyżeczki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Na puder grzybowy:

  • suszone borowiki

    5 gramów
  • owoc jałowca

    6-7 sztuk
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Na czipsy:

  • parmezan

    40 gramów
  • puder z grzybów suszonych

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Knedliki:

Ciepłe mleko wlewamy do drożdży, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Zaczyn dodajemy do czerstwego chleba, wraz z mąką, solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, rozmarynem oraz oliwą.

Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Sos grzybowy:

W tym czasie na rozgrzanej oliwię podsmażamy pieczarki wraz z czosnkiem oraz solą, przez ok 2-3 minuty, tak by pieczarki straciły wodę.

Kiedy woda odparuje dodajemy ogonki boczniaków, cebulę oraz estragon i smażymy przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.

Następnie dodajemy boczniaki wraz z kurkami i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Podsmażone grzyby zalewamy wodą oraz śmietanką i redukujemy przez 3-4 minuty.

Zredukowany sos kończymy chrzanem.

Czipsy:

Do moździerza wsypujemy sól, jagody jałowca i dodajemy grzyby, całość dokładnie mielimy na proszek.

Starty parmezan mieszamy z pudrem, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp 180°C przez 10 minut.

Kiedy chips się piecze, na folię spożywczą wykładamy połowę ciasta, formujemy rulon, dokładnie zaciskamy i gotujemy we wrzątku przez 10-20 minut, w zależności od grubości rulonu.

Gotowe knedliczki kroimy w 2 cm plastry, i podajemy z sosem grzybowym, chipsem, pudrem oraz świeżym rozmarynem.

Jeszcze jeden pomysł na wegetariański obiad od Piotra Ogińskiego to PRZEPIS na dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat