Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zielone risotto ze szparagami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne, zielone risotto z purée z zielonego groszku i nutką mięty. Pyszny wiosenny obiad.

Składniki:

Na risotto:

ryż do risotto 160 gramów
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
białe wino wytrawne 80 mililitrów
bulion 200 mililitrów
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
parmezan 25 gramów
groszek mrożony 50 gramów
śmietanka 30% 80 gramów
szparagi zielone 3 sztuki
szpinak 70 gramów

Na purée z zielonego groszku:

groszek mrożony 100 gramów
mięta liście 15-20 sztuk
masło 50 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki:

rozmaryn świeży kilka listków
oliwa do skropienia
prażone orzechy nerkowca 1 łyżka
bazylia świeża kilka listków
zielona cebulka 1 sztuka
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
parmezan 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zielone risotto ze szparagami wg Piotra Ogińskiego

Ryż na risotto:

W filmie używamy ryżu Carnaroli, ale może być też Arborio lub Vialone Nano).

Na patelnię wlewamy olej i delikatnie podsmażamy cebulkę wraz z solą na małym ogniu, przez ok. 1-2 minuty.

W międzyczasie groszek blanszujemy na gorącej wodzie przez 2 minuty, po czym dodajemy miętę i po 10 sekundach całość przekładamy do wysokiego naczynia.

Do groszku dodajemy masło, sok z cytryny, sól oraz cytrynowy pieprz i całość mielimy na gładką masę.
Do podsmażonej cebulki dodajemy ryż, podsmażamy do momentu aż stanie się on przeźroczysty, po czym całość zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy ok 14-18 minut, lub aż ryż będzie al dente.

Bazę do risotto doprawiamy oregano, dodajemy parmezan, groszek, śmietankę oraz purée z zielonego groszku i całość gotujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy szparagi, szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1 minutę.

Risotto przekładamy na talerz, na górze układamy kilka listków rozmarynu, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy prażonymi orzechami nerkowca, zieloną cebulką oraz listkami bazylii, a na samym końcu trzemy odrobinę gałki muszkatołowej, parmezanu i całość posypujemy pieprzem cytrynowym.

A jeśli lubisz risotto to polecam Ci przepis na pełne smaków czerwone risotto z pieczoną papryką i oliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak