Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Azjatyckie nuggetsy w panko wg Piotra Ogińskiego

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nuggetsy z kurczaka kochają przede wszystkim dzieci, ale nie tylko. W tym przepisie nuggetsy w panierce panko, przygotowane w stylu orientalnym.

Składniki:

Nuggetsy:

mleko kokosowe 100 ml
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
pierś z kurczaka 1 szt.

Majonezowy sos chili:

majonez 3 łyżeczki
sos słodki chili 100 ml
cebula czerwona 1/2 szt.
papryczka chili 1/2 szt.
prażony sezam 1 łyżeczka
sok z limonki 1/4 szt.
świeża kolendra

Panierka:

mąka kokosowa 80 g
jajko 2 szt.
panierka panko 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej do smażenia

Dodatki:

cebula czerwona
prażone orzeszki ziemne
papryczka chili
kolendra
prażony sezam
limonka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Azjatyckie nuggetsy w panko wg Piotra Ogińskiego

W misce łączymy mleko kokosowe z przyprawą do kuchni chińskiej, chili, doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym wrzucamy i marynujemy kurczaka pokrojonego w paski, jak na filmie, przez minimum 1 godzinę.

W tym czasie do miski wlewamy słodki sos chili i łączymy go dokładnie z pozostałymi składnikami sosu, po czym zostawiamy go w lodówce do czasu wykładania dania.

Zamarynowanego kurczaka panierujemy na początku w mące kokosowej, osolonym jajku oraz panko. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do 180°C, przez 7 minut.

Na talerz wysypujemy orzeszki ziemne, kilka nuggetsów, chili, cebulkę, kolendrę, łyżkę sosu oraz sezam. Nuggetsy podajemy z ćwiartką limonki oraz sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak