Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Cinnamon rolls
-
jajko
3 szt. -
mąka kokosowa
45 gramów -
babka jajowata
10 gramów -
złote siemię lniane
2 łyżki -
olej kokosowy
60 gramów -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 szczypta -
woda zimna
4 łyżki -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka -
ksylitol
4 łyżki -
masło klarowane
2 łyżki -
cynamon
2 łyżeczki -
mus kokosowy
2 łyżki -
jogurt
2 łyżki
Sposób przygotowania
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować razem z 2 łyżkami ksylitolu/erytrytolu, ekstraktem z wanilii i solą. Dodać tłuszcz. Wmieszać mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej, siemię lniane oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać po łyżce zimnej wody tak, aby masa miała szansę ją wchłonąć. Odstawić do zgęstnienia. Masło klarowane razem z ksylitolem/erytrytolem oraz cynamonem rozpuścić na niewielkim ogniu. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę masła. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Kroić w poprzek w plastry. Układać je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia (ok 15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Wystudzić i polać je polewą przygotowaną z rozpuszczonego musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się