Cinnamon Rolls (Keto, Paleo, LowCarb)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne cinnamon rolls to wspaniały deser, który przywodzi na myśl Święta!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Cinnamon rolls

  • jajko

    3 szt.
  • mąka kokosowa

    45 gramów
  • babka jajowata

    10 gramów
  • złote siemię lniane

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    60 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta
  • woda zimna

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • ksylitol

    4 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • mus kokosowy

    2 łyżki
  • jogurt

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować razem z 2 łyżkami ksylitolu/erytrytolu, ekstraktem z wanilii i solą. Dodać tłuszcz. Wmieszać mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej, siemię lniane oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać po łyżce zimnej wody tak, aby masa miała szansę ją wchłonąć. Odstawić do zgęstnienia. Masło klarowane razem z ksylitolem/erytrytolem oraz cynamonem rozpuścić na niewielkim ogniu. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę masła. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Kroić w poprzek w plastry. Układać je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia (ok 15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Wystudzić i polać je polewą przygotowaną z rozpuszczonego musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat