Cielęcina Marengo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    70 dag
  • pieczarki

    25 dag
  • oliwa

    4 łyżki
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka

    1 łyżka
  • pomidory

    2 duże
  • sól

  • pieprz Prymat

  • bulion warzywny

    125 ml
  • wino białe wytrawne

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na ćwiartki. Z każdego kawałka usunąć pestki, po czym miąższ pokroić w kostkę - usuwając przy tym szypułki.
Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pieczarki na rumiano. Wyjąć i odłożyć. Do rondla wlać resztę oliwy i na rozgrzaną wrzucić mięso. podsmażyć, aż zrumieni się ze wszystkich stron - mieszając. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby wlać odrobinę oliwy. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym oprószyć mąką. Jeszcze chwilę zostawić na ogniu - mieszając i wlać wino i bulion. Dodać liść laurowy i tymianek do smaku. Zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 60 minut.
Po tym czasie dodać do całości pieczarki i pomidory. Gdyby sos był rzadki zostawić bez przykrycia - w innym przypadku dusić pod przykryciem - na jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 08.01.2012 19:54
wygląda smakowicie
indi 11.08.2011 10:28
pyszności :)
bami 01.06.2011 18:22
Wygląda po prostu genialnie! :)
Koper 06.05.2011 21:38
jak zwykle inspirujące :)
accee 31.01.2011 19:54
Wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat