Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1,75 szklanki
mleko 2% 3 szklanki
woda 1 szklanka
ksylitol 5 łyżek
wiórki kokosowe 70 gram
laska wanilii
jogurt naturalny 180 gram
galaretka cytrynowa 1
galaretka truskawkowa 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia

1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody, galaretki malinowe w dwóch szklankach i odstawiamy do wystudzenia.
2. Kaszę jaglaną płukamy pod wodą, przelewamy wrzątkiem i jeszcze raz płukamy pod bieżącą wodą aby pozbyć się goryczki.
3. Gotujemy kaszę w trzech szklankach mleka i jednej szklance wody wraz z ksylitolem/cukrem oraz wanilią do wchłonięcia całego płynu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
4. Gdy kasza będzie chłodna blendujemy ją na gładką masę z dodatkiem jogurtu i wiórków kokosowych. Masa będzie gęsta, ale to dobrze...tak ma być :)
5. Gdy cytrynowa galaretka będzie prawie stężona wlewamy ją do kaszy i miksujemy dokładnie a następnie przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
6. W momencie kiedy galaretka malinowa będzie się robić bardzo gęsta wlewamy ją na masę i w dalszym ciągu chłodzimy w lodówce.
7. Po przynajmniej kilku godzinach, a najlepiej na drugi dzień ciasto jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 04.06.2015 18:18
Super zdrowa wersja ciasta
Betina#45 04.06.2015 18:00
Smaczne ciastko ;)
mirosława4 04.06.2015 16:39
ciekawy i zdrowy przepis
Ola1young 04.06.2015 14:59
fajna propozycja deseru
Wafelek2601 04.06.2015 13:17
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak