Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę oliwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
woda letnia 625 ml
drożdże 100 g
sól 3 łyżeczki
cukier 5 łyżeczek
oliwa 13 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę oliwowe

Podana ilość składników jest na 5-6 pizz o średnicy 30 cm. Mąkę pszenną typu 500 mieszamy z solą. Robimy wgłębienie i dodajemy pokruszone świeże drożdże. Podsypujemy cukrem i wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy drożdże zaczną pracować i pojawi się piana można zabrać się za wyrabianie ciasta. Do wyrobionego już ciasta dolewamy stopniowo oliwę. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wpije całą oliwę. Gotowe ciasto podzieliłem na porcje. Część zamroziłem, a te do natychmiastowego spożycia pozostawiłem w miseczce na godzinę do wyrośnięcia. Dopiero wyrośnięte ciasto jest gotowe do rozłożenia na blaszce i wypieku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.12.2012 23:49
ja zawsze mrożę ciasto, potem na szybkości mam zrobioną pizzę :o)
caralajna 14.12.2012 10:33
robię podobne, tylko z o wiele mniejszych proporcji :)
artur7 13.12.2012 16:29
fajne
caffee_tea 11.12.2012 21:21
podobne przepis robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak