Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę II i zasady pieczenia

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
woda letnia 250 dkg
drożdże 2,5 dkg
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę II i zasady pieczenia

Drożdże mieszamy z częścią wody i 2 łyżkami mąki tak aby uzyskać płynną konsystencję.

Mąkę wsypujemy do błębokiej misy lub na stolnicę.

Robimy wgłębienie na środku mąki,wlewamy oliwę,rozczyn i dobrze wszystko mieszamy.

Następnie dodajemy sól i resztę wody ( soli nie sypiemy bezpośrednio na rozczyn z drożdży ponieważ zajdzie reakcja i drożdże stracą swoje właściwości)

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 min)

Kulę gotowego siasta umieszczamy w misce,smarujemy lekko wodą ( żeby się nie zeschło i nie powstała skorupa) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.

Po tym czasie udeżamy pięścią w ciasto 3-4 razy ( pozbywamy się w ten sposób gazów powstałych podczas rośnięcia drożdży)

Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy,smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki.

Ja rozwałkowałam ciasto większe,po brzegu ułożyłwm warstwę sera mozzarella i zawinęłam boki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 16.01.2014 09:34
To prawda, że soli nie powinno się sypać na drożdże. Dowiedziałam się o tym całkiem niedawno :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak