Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę II i zasady pieczenia
Mąkę wsypujemy do błębokiej misy lub na stolnicę.
Robimy wgłębienie na środku mąki,wlewamy oliwę,rozczyn i dobrze wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy sól i resztę wody ( soli nie sypiemy bezpośrednio na rozczyn z drożdży ponieważ zajdzie reakcja i drożdże stracą swoje właściwości)
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 min)
Kulę gotowego siasta umieszczamy w misce,smarujemy lekko wodą ( żeby się nie zeschło i nie powstała skorupa) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.
Po tym czasie udeżamy pięścią w ciasto 3-4 razy ( pozbywamy się w ten sposób gazów powstałych podczas rośnięcia drożdży)
Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy,smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki.
Ja rozwałkowałam ciasto większe,po brzegu ułożyłwm warstwę sera mozzarella i zawinęłam boki.