Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kebab w bułce - od podstaw

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kebab w bułce to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków. Możesz przygotować go w swoim domu, tak jak lubisz! Sprawdź ten prosty przepis od bułki, przez dodatki, aż po sos!

Składniki:

Bułki:

mąka pszenna
3 szklanki
woda
1 szklanka
drożdże
50 gram
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
3-4 łyżki

Dodatki:

sałata lodowa
0,5 główki
pomidor
1-2 szt.
ogórek zielony
0,5 szt.
cebula
1 szt.
pierś z kurczka
400 g
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
do smaku
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
do smażenia

Sos:

czosnek
5 ząbki
jogurt naturalny
4 łyżki
majonez
1 łyżka
śmietanka 30%
4 łyżki
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab w bułce - od podstaw

Przepis na kebaba w bułce składa się z trzech elementów - przepisu na bułki, przepisu na mięso oraz przepisu na sos. Do tego dochodzą świeże dodatki w postaci warzyw. Choć przepis obejmuje przygotowanie każdego elementu samodzielnie, to wcale nie jest to czasochłonne czy skomplikowane. Warto spróbować!

Kebab w bułce od podstaw:

1

Najpierw przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, sól, pieprz i bazylię - mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto na bułki. Do drożdży wlewamy ciepłą wodę, czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej, sól i rozpuszczone z wodą drożdże - szybko wyrabiamy ręką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 1 - Kebab w bułce - od podstaw foto
2

W tym czasie liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obrane ze skórki pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półplasterki. Mięso należy pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i przesmażyć na oleju.

Krok 2 - Kebab w bułce - od podstaw foto
3
Gdy ciasto na bułki wyrośnie to wyjmujemy je z miski, chwilę zagnitamy na blacie i dzielimy na 6 części. Wałkujemy niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki i układamy na kratce z piekarnika (dzięki temu bułki będą mieć takie rowki jak oryginalne buły do kebaba).
Krok 3 - Kebab w bułce - od podstaw foto
4
Wkładamy do NAGRZANEGO do 210 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy bułki 8 minut.
Krok 4 - Kebab w bułce - od podstaw foto
5

Upieczone bułki wyjmujemy, przecinamy na pół (nie docinając końca), owijamy folią aluminiową i wkładamy sałatę, nieco mięsa, polewamy sosem, następnie dajemy ogórki, pomidory i cebulę, ponownie sos i mięso.

Krok 5 - Kebab w bułce - od podstaw foto
6
Zjadamy zaraz po przygotowaniu :)
Krok 6 - Kebab w bułce - od podstaw foto

Kebab w bułce od podstaw przygotowany w domu cieszy jeszcze bardziej! Po przygotowaniu go pierwszy raz można wypróbować inne dodatki, sosy czy rodzaj mięsa. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 20.02.2014 07:42
Moje smaki, pychota :)
Christopher 19.02.2014 22:04
Wspaniałe na garden party i nie tylko.
smakołyk 19.02.2014 18:10
Super przepis :)
Beatris 19.02.2014 15:06
Oj zjadłabym, zjadła... aż się rozmarzyłam:) Chyba nie powinnam głodna oglądać takich pyszności, bo dotrwanie do obiadu będzie męką, a muszę jeszcze poczekać ok. pół godzinki...
Pomocnik 19.02.2014 14:39
ale rewelacja :)
eMMe 19.02.2014 14:24
Ahh ten kebab. Domowy najlepszy:)
Mysiunia 19.02.2014 12:55
Czyki Iza - uwierz mi, że pracy mało co :) Znacznie dłużej mi schodziło gdy robiłam grzanki z masłem, a już nie mówiąc o tym, że przez ponad godzinę smażyłam tortille, jeśli chciałam zrobić kebab w wersji rolowanej. Zrobienie ciasta to 4 minuty, zrobienie placuszków 3, nie licząc czasu na to że ciasto musi wyrosnąć, (bo w tym czasie można zrobić inne rzeczy to takie bułeczeki robi się w 15 minut :)
Czyki 19.02.2014 12:46
I bułeczki sama przygotowałaś:) Gratuluję tyle pracy i taki piękny efekt:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak