Przepis i sposób przygotowania na: Kebab w bułce - od podstaw
Przepis na kebaba w bułce składa się z trzech elementów - przepisu na bułki, przepisu na mięso oraz przepisu na sos. Do tego dochodzą świeże dodatki w postaci warzyw. Choć przepis obejmuje przygotowanie każdego elementu samodzielnie, to wcale nie jest to czasochłonne czy skomplikowane. Warto spróbować!
Kebab w bułce od podstaw:
Najpierw przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, sól, pieprz i bazylię - mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto na bułki. Do drożdży wlewamy ciepłą wodę, czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej, sól i rozpuszczone z wodą drożdże - szybko wyrabiamy ręką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obrane ze skórki pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półplasterki. Mięso należy pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i przesmażyć na oleju.
Upieczone bułki wyjmujemy, przecinamy na pół (nie docinając końca), owijamy folią aluminiową i wkładamy sałatę, nieco mięsa, polewamy sosem, następnie dajemy ogórki, pomidory i cebulę, ponownie sos i mięso.