Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów i kebabów
Oto prosty przepis na bułki do hamburgerów i kebabów. Składniki w większości ma się zawsze w domu. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta drożdżowego.
1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier, następnie odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać miękkie masło, jajko i rozczyn. Zagnieść na gładkie ciasto, następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem.
3. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 kwadraty o grubości 0,5 cm i o bokach ok. 30 cm. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować białkiem, posypać sezamem i od stawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.