Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Murzynek z dżemem
Murzynek z dżemem to wariacja na temat klasycznego przepisu na to czekoladowe ciasto. Nie trzeba nikomu przedstawiać. W naszych domach z pewnością ten wypiek pojawił się nie raz. W tym przepisie, jego kakaowy smak wzbogacony został kwaśną i słodką zarazem nutą dżemu. Przygotowując murzynka z dżemem nie ma konieczności rozdzielania składników suchych i mokrych. Wystarczy wszystkie dokładnie wymieszać ze sobą, a gotową masę zapiec.
1. Wszystkie podane składniki włożyć do miski.
2. Miksować, aż wszystko się połączy. Przygotować podłużną foremkę (albo 2 keksówki).
3. Wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
4. Wylać gotowe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku (170st) ok. 50min.
Gdy ciasto pęknie na górze - wtedy jest gotowe. Możecie również sprawdzić czy jest gotowe, za pomocą długiej wykałaczki - jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy to znak, że jest gotowe. Po wystudzeniu polać polewą.