Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto murzynek, jest łatwe w wykonaniu, a z pewnością zasmakuje wszystkim! Mocno czekoladowe, puszyste, oblane czekoladą - czy to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ciasto murzynek i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. 

Jeśli poszukujesz deserowych inspiracji, koniecznie odwiedź zakładkę CIASTA w serwisie Doradca Smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • margaryna

    250 gramów
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • kakao

    3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • aromat rumowy

    kilka kropel

Polewa:

  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Murzynek

  • przepis na ciasto kakaowe
  • tort dla dziecka na urodziny
  • ciasto łatwe w zrobieniu
  • ciasto murzynek na każdą okazję

Mocno kakaowe i niebiańsko pyszne! Tak musi smakować jedno z najczęściej przygotowywanych ciast, czyli ciasto murzynek! Jeśli dodatek kakao nie jest dla Was wystarczający - koniecznie udekorujcie ciasto płynną formą czekolady! 

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Murzynek foto

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i delikatnie mieszając zagotowujemy (na małym ogniu).

Krok 2 - Ciasto Murzynek foto
Chwilę mieszamy do dokładnego połączenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 3 - Ciasto Murzynek foto
W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek.
Krok 4 - Ciasto Murzynek foto
Przelewamy do miski ostudzoną masę kakaową i cały czas miksując dodajemy do niej po 1 żółtku.
Krok 5 - Ciasto Murzynek foto
Następnie dodajemy przesianą mąkę z 1 łyżką proszku do pieczenia, olej oraz kilka kropli aromatu (najlepiej rumowego). Wszystko dokładnie miksujemy.
Krok 6 - Ciasto Murzynek foto
Na koniec przekładamy ubitą pianę i delikatnie mieszamy ręcznie (ja to robię silikonową łopatką, nie miksuję, aby nie rozbić struktury białek). Ciasto jest wtedy napowietrzone i puszyste.
Krok 7 - Ciasto Murzynek foto

Przelewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy, pieczemy 45-50 minut w 170 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 8 - Ciasto Murzynek foto

Polewa: wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka.

Krok 9 - Ciasto Murzynek foto
Na malutkim ogniu cały czas mieszając zagotowujemy polewę. Chwilę studzimy i polewamy jeszcze ciepłą, (ale nie gorącą) ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Joanna 3 dni temu
W przepisie są 2 łyżki oleju, ale nie pisze gdzie je dodać.
Maciej 2 dni temu
Pisze jak byk w kroku 5tym.
MamaMichałka 2 tygodnie temu
Ciasto robię już trzeci raz(dodam,że nie potrafię) i za każdym razem wychodzi coraz lepsze!!! Dziś leci na kiermasz,dla dziewczynki chorej na serce! Dziękuję za przepis ❤️
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Super! ♥
Margo1 08.12.2014 09:15
Już robiłam to ciasto, przepyszne jest
ania2610 29.11.2014 17:43
dziękuję za miłe słowa, ciacho naprawdę pyszne, zachęcam do wypróbowania!
Ola1young 29.11.2014 12:18
lubię takiego murzynka
w mojej kuchni 29.11.2014 01:28
smaczne ciasto chętnie zjem..
kasia.s 28.11.2014 23:19
idealne:):)
RenataZ-et 28.11.2014 21:51
moje ulubione ciasto :)
irenka 28.11.2014 20:35
pyszne ciacho
Katarzyna59 28.11.2014 20:30
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat