Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
woda ciepła 1/2 szkl.
mleko ciepłe 1/2 szkl.
olej 4 łyżki
drożdże świeże 40 g
sól płaska łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące

Kroki postępowania

1
Ciepłe mleko połączyć z ciepłą wodą, solą, cukrem i olejem.
Dodać pokruszone drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą w ciepłym płynie.
Krok 1 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto
2
Do misy robota lub na stolnicę wysypać odmierzoną mąkę i dolać płyn.
Krok 2 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto
3
Wstępnie przemieszać do połączenia składników.
Krok 3 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto
4
Wyrabiać do powstania gładkiego miękkiego ciasta. Pozostawić nakryte ściereczką, w temp. pokojowej, na 10-15 min.
Krok 4 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto
5
Ciasto rozwałkować na blasze od piekarnika, posmarować olejem, a potem koncentratem pomidorowym i posypać ziołami oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 5 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto
6
Ułożyć cienką warstwę ulubionych składników i wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp., na ok.10-15 min. Posypać serem i piec, aż ser się stopi, a pizza będzie rumiana i chrupiąca.
Krok 6 - Ciasto mleczne na pizzę - chrupiące foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak