Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mleka, wegańskie i bezglutenowe
Wegańskie ciasto marchewkowe, pełne bakalii, zrobione na mące gryczanej, mleku roślinnym i oleju. Wegańskie ciasto marchewkowe jest:
- - bezglutenowe
- - bez cukru
- - bez mleka
1. Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, którego całkowicie nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
3. Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
4. Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut.
5. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.