Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mleka, wegańskie i bezglutenowe

5.0
(58)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mleka, wegańskie i bezglutenowe. Przepis wegański na deser dla osób nie spożywających produktów odzwierzęcych.

Składniki:

marchew 500 gramów
mąka gryczana 1 szklanka
olej roślinny 1/2 szklanki
mleko sojowe 1/3 szklanki
rodzynki/zurawina 1 szklanka
wiórki kokosowe 1/4 szklanki
orzechy 1/2 szklanki
ziarna sezamu 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mleka, wegańskie i bezglutenowe

Wegańskie ciasto marchewkowe, pełne bakalii, zrobione na mące gryczanej, mleku roślinnym i oleju. Wegańskie ciasto marchewkowe jest:

  • - bezglutenowe
  • - bez cukru
  • - bez mleka 

1. Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, którego całkowicie nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.

3. Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.

4. Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut.

5. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.

Więcej przepisów na:

 WEGAŃSKIE CIASTA

WEGAŃSKIE DESERY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

niepolecam szkoda czasu 04.02.2024 18:51
okropny przepis. 0,5 kg marchewki i tylko szklanka mąki plus dodatki. to nie jest przepis na ciasto marchewkowe tylko na pieczoną marchewkę. smakuje jak ciepła surówka marchewkowa. Do tego nie da się tego upiec. Z wierzchu skorupa w środku wszystko mokre i nieupieczone.
Doradca Smaku 06.02.2024 16:21
Przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe z pewnością różni się od tego klasycznego, chociażby brakiem mąki w składnikach. W tym przepisie zostało użytych wiele orzechów, ziaren sezamu, słonecznika, żurawiny i rodzynek, dlatego ciasto posiada zupełnie inną konsystencję i strukturę. W serwisie Doradca Smaku, znajdziesz wiele przepisów na ciasta marchewkowe i wierzę, że któryś z nich przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam Doradca Smaku :)
Monika-twin 05.12.2015 17:09
Extra ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak