Zwykle pieczenie ciasta kojarzy nam się z masłem, jajkami i innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Jak się okazuje, bez problemu można przygotować pyszne wypieki bez wszystkich tych rzeczy! Wegańskie ciasta opierają się na bakaliach, bezglutenowych mąkach i mlekach roślinnych. Często do ich przygotowania nie potrzebujemy nawet piekarnika. Takie ciasta wegańskie są zdrowszymi alternatywami dla tłustych i przesłodzonych tradycyjnych ciast. Prawie każdy popularny wypiek można przygotować w takiej zdrowszej, zielonej wersji.
W wegańskich odpowiednikach ciast zamiast tradycyjnych, najczęściej wybieranych spodów biszkoptowych wykorzystuje się daktyle, bezglutenowe mąki oraz orzechy. Połączenie ich w spójną masę pozwala na uzyskanie zdrowszej, a równie smacznej alternatywy dla biszkoptowego ciasta. Najczęściej taki spód nie wymaga pieczenia, a jedynie układa się go w formie. Ciasto bez jajek, a nawet da się je przygotować bez mąki!
Wiesz już, że można przygotować wegańskie spody do najróżniejszych ciast. Czy wiesz jednak, że nawet takie ciasta jak sernik czy brownie można przygotować w wersji wege? Tak, nawet twaróg można zastąpić! Wegańską alternatywą wykorzystywaną do zastąpienia sera jest kasza jaglana, orzechy nerkowca, mleko kokosowe i ryżowe, a do tego dodaje się cytrynę. Przepisy na takie wege serniki znajdziesz tutaj: wegański jaglany "sernik" a'la snickers, wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie.
Popularną opcją na również znane ciasto jest wege brownie. W tym przypadku do przygotowania tego czekoladowego cuda potrzebne są... warzywa! Tak, wegańskie przepisy na ciasta obejmują w swoich składnikach warzywa. Wegańskie brownie można przygotować z kilku różnych warzyw. Między innymi z cukinii, buraka, dyni, ciecierzycy, marchewki czy fasoli. Wszystkie opcje zaskakują swoim smakiem. Warzywa w wegańskich ciastach wcale nie są czymś dziwnym – ale o tym przekonasz się dopiero po ich wykonaniu.
Wiemy już, że swój wege odpowiednik ma sernik czy brownie. Ale wśród przepisów na wegańskie ciasta znajdzie się coś słodkiego na każdą okazję. W wersji bez jajek, bez glutenu, bez mleka i bez tłuszczu zwierzęcego można znaleźć torty, babeczki, tarty i muffinki. Wszystko wygląda niezwykle apetycznie. Często na pierwszy rzut oka nawet nie da się ocenić, czy dane ciasto zostało przygotowane bez jajek czy innych produktów odzwierzęcych! Nawet osoby na co dzień nierezygnujące z takich dodatków powinny zaglądnąć do tej kategorii i wypróbować przepisy. Są one po prostu pyszne, a ich wykonanie łatwe.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: