Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z bananami i budyniem

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciasto z bananami to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który znajdzie swoich wielbicieli nie tylko wśród łasuchów, ale także osób lubiących te pyszne owoce! 

Składniki:

mąka 300 gram
margaryna 100 gram
cukier 100 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 3,2% 400 ml
tłuszcz do formy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
banan 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z bananami i budyniem

Ciasto z bananami, a dokładniej rzecz ujmując ciasto kruche z bananami, to świetne połączenie struktur deseru, Z jednej strony kruche ciasto, a z drugiej delikatne, kremowe i rozpadające się podczas pieczenia owoce. Banany wraz z budyniem tworzą kremową warstwę. 

Kroki postępowania

1

W misce zagniatamy: 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, cukier, margarynę i jajko.

Krok 1 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
2

Budyń gotujemy w 400ml mleka.

Krok 2 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
3
gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Krok 3 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
4

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i 2\3 ciasta rozkładamy na dnie tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

Krok 4 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
5
Następnie rozkładamy budyń na całej długości i układamy na nim banany pokrojone w plasterki.
Krok 5 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
6
Pozostała część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy po bananach.
Krok 6 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
7
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 7 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto
8
Serwujemy gotowe cisto. Smacznego.
Krok 8 - Ciasto kruche z bananami i budyniem foto

Smak ciasta jest słodki, ale również owocowy. Sam zapach, który roznosi się po całym domu już podczas pieczenia przypomina leniwe, letnie popołudnia na ogródku z kawą. Ciasto z bananami można podać na ciepło, tuż po ostudzeniu lub oczywiście na zimno. Świetnym dodatkiem do niego jest gałka lodów waniliowych lub śmietankowych. To deser idealny na każdą okazję i z pewnością zadowoli podniebienia tych starszych, jak i młodszych domowników.

Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na desery z dodatkiem bananów:

BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM

BANANY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 07.03.2014 09:53
pyszne ciasto
gosia56 06.02.2014 09:42
pyszne takie ciasto
kornelcia 05.02.2014 20:57
jutro je zrobię :)
monisia1977 05.02.2014 13:00
fajne ciacho
Agata3 05.02.2014 12:04
fenomenalne ciasto :)
pawel123 05.02.2014 11:09
ale pyszności mniam
agnieszka131919 05.02.2014 11:06
na pewno bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak