Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto cytrynowe Capri

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
masło 150 g
cukier puder 200 g
migdały 300 g
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cytryny 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto cytrynowe Capri

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać wszystkie do masy maślanej. Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć z nich skórkę. Dodać do masy. W drugiej misce ubić białka, delikatnie połączyć z masą. Migdały podprażyć i zmielić. Partiami dodawać do masy i mieszać drewnianą szpatułką. Na samym końcu przesiać mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy lub głębszego naczynia żaroodpornego do tarty. Piec w 160C przez 45-50minut.
Podawać posypane cukrem pudrem.
/przepis pochodzi z książki kucharskiej "Apetyczna panna Dahl"/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.03.2013 11:19
super ciacho
MAR3STA 31.12.2012 18:16
pyszne ciasto
adelajda 29.12.2012 22:16
smaczne !
BeataJ 29.12.2012 20:33
bardzo bardzo apetyczne :)
teresa18 29.12.2012 20:27
świetne
Silver Teaspoon 29.12.2012 19:19
świetne
Konczi 29.12.2012 18:53
jakże proste a wygląda smacznie i tak zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak