Ciasteczka z topionym serkiem i piwem - na słono

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • margaryna

    125 g
  • serek topiony

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • piwo jasne

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę i serek topiony, dodać sól i wszystko razem zagnieść dolewając pół szklanki gazowanego piwa. W razie konieczności podsypać dodatkowo niewielką ilością mąki.
Ciasto podzielić na połowę, owinąć w woreczki foliowe i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby stężało.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Radełkiem wyciąć niewielkie kwadraciki 4-5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na rumiano w temp. 200*C.
Habibi
Ciasteczka przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać niewielką ilością kminku, grubej soli, czarnuszki lub ulubionych ziół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 25.02.2016 11:06
Pyszne są, robię podobne :)
Stenka 24.02.2016 18:43
ciekawy przepis
kd045 24.02.2016 17:29
Pysznosci ;)
ice cubes 24.02.2016 15:09
Wyglądają rewelacyjnie :)
gosia561 24.02.2016 15:09
i do piwka idealne
agnieszka214 24.02.2016 14:02
lubie takie przekaski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat