Ciabatta razowa z pestkami dyni

Ciabatta razowa z pestkami dyni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna razowa

    2 i 1/4 szklanka
  • woda

    350-400 ml
  • drożdże świeże

    20 g
  • mąka pszenna

    2 i 1/4 szklanka
  • oliwa

    60 ml
  • mleko

    120 ml
  • sól

    1 i 1/2 lyżeczki
  • pestki dyni

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciabatta razowa z pestkami dyni

W jednej misce wymieszac 1 szklanke mąki pszennej razowej, pół szklanki wody i 5 g świeżych drożdży. W drugiej misce zagnieś ciasto wlasciwe z pozostałych składników oprócz pestek dyni. Obydwie miski przykryc szczelnie folia i pozostawic na noc w temperaturze pokojowej. Rano polaczyc dokladnie zawartosci obydwu misek. Pozostawic ciasto do wyrosniecia na kolejne 3 godziny. Co godzine ciasto odgazowywać. Przygotowac blache (wylozyc papierem do pieczenia). Ciasto wylozyc na powierzchnie wysypana rozwałkować i przy pomocy noza uformowc kwadratowe ciabatty. Przykryc folia blache z ciabattami i pozwolic im wyrastac jeszcze 2 godziny. Przed uplywem tego czasu rozgrzac piekarnik do 220 stopni C.Przed włożeniem do pieca posmarować wierzch wodą i obsypać pestkami dyni. Czas pieczenia to ok. 20 minut- do zarumienienia sie skorki wypieku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Grażyna13 23.09.2011 20:13
Pycha !
MAR3STA 25.11.2010 12:44
chciałabym zjeść na śniadanko;)
kot_pankracy 21.11.2010 15:24
chrupiące :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat