Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta razowa z pestkami dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 2 i 1/4 szklanka
woda 350-400 ml
drożdże świeże 20 g
mąka pszenna 2 i 1/4 szklanka
oliwa 60 ml
mleko 120 ml
sól 1 i 1/2 lyżeczki
pestki dyni 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta razowa z pestkami dyni

W jednej misce wymieszac 1 szklanke mąki pszennej razowej, pół szklanki wody i 5 g świeżych drożdży. W drugiej misce zagnieś ciasto wlasciwe z pozostałych składników oprócz pestek dyni. Obydwie miski przykryc szczelnie folia i pozostawic na noc w temperaturze pokojowej. Rano polaczyc dokladnie zawartosci obydwu misek. Pozostawic ciasto do wyrosniecia na kolejne 3 godziny. Co godzine ciasto odgazowywać. Przygotowac blache (wylozyc papierem do pieczenia). Ciasto wylozyc na powierzchnie wysypana rozwałkować i przy pomocy noza uformowc kwadratowe ciabatty. Przykryc folia blache z ciabattami i pozwolic im wyrastac jeszcze 2 godziny. Przed uplywem tego czasu rozgrzac piekarnik do 220 stopni C.Przed włożeniem do pieca posmarować wierzch wodą i obsypać pestkami dyni. Czas pieczenia to ok. 20 minut- do zarumienienia sie skorki wypieku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 23.09.2011 20:13
Pycha !
MAR3STA 25.11.2010 12:44
chciałabym zjeść na śniadanko;)
kot_pankracy 21.11.2010 15:24
chrupiące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak