Ciabatta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 g
  • mąka pszenna

    850 g
  • woda

    500 ml
  • mleko

    30 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1,5-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.Połowę mąki przesiać do miski, a następnie wlać do niej przygotowany rozczyn. Dokładnie mieszać,aż powstanie gęste ciasto.
Wyrabiać na stolnicy lub w misce przez około 5 minut, dotąd, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.

Po tym czasie pozostałe drożdże zmieszać z 300ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto, następnie wlać mleko, ponownie zamieszać. Dodać resztę mąki i dalej wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Dodać sól i oliwę i wyrabiać ciasto.Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 równe części, przełożyć je na blachę posypaną mąką, a następnie mokrymi rękami formujemy płaskie bochenki. Gotowe chlebki posypać mąką, po czym znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawić blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 30 minut.Powinny mieć kolor zlotobrązowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 22.12.2013 21:06
taka bułka jest pyszna
ewaa 21.10.2012 19:35
pycha
Grażyna13 08.01.2012 12:27
Świetnie wyglada :)
Wiesława1 22.12.2011 15:06
pycha
MAR3STA 10.12.2010 16:51
jeszcze domową, oj by sie zjadło
kot_pankracy 17.11.2010 13:15
zjadłoby się taką świeżą bułeczkę...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat