Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney rabarbarowy z curry

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 3 pałi
cebula 2 sztuki
rodzynki 2/3 szklanki
woda 1/2 szklanki
ocet winny 1/4 szklanki
miód 3 łyżki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
curry 1 łyżeczka
pieprz mielony 1/3 łyżeczki
olej roślinny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney rabarbarowy z curry

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę .Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je zakryła ).
Krok 1 - Chutney rabarbarowy z curry foto
2
Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Chutney rabarbarowy z curry foto
3
Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić
Krok 3 - Chutney rabarbarowy z curry foto
4
Pasteryzować 15 minut .
* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
** chutney podaje sie dobrze schłodzony
*** jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może dodać jeszcze odrobinę cukru - jeśli kwaśne -mniej miodu
Krok 4 - Chutney rabarbarowy z curry foto
5
Sezon na rabarbar w pełni to trzeba to wykorzystać. Robię jeden za drugim chetney'e ze wszystkim co się da . Tym razem wersja zbliżona do angielskiej tzn. rabarbar , jabłko, cebula , rodzynki i jako przyprawa dominująca curry - przyprawa która zdominowała kuchnie angielską.
Krok 5 - Chutney rabarbarowy z curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak