Przepis i sposób przygotowania na: Chudy barszcz - wersja +
Kroki postępowania
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z pestek winogron .Wrzucić warzywa. Smażyć mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dołożyć masło.
Wcisnąć do zupy sok z cytryny .Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem .
* Na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody - użyłam połowę
** Zupa jest bardzo syta . Zupełnie nie czuje się braku mięsa w wywarze .Duszenie warzyw na oleju nadaje zupie specyficznego smaku.
*** Podpowiadam , że zamiast fasoli w puszce można użyć np. zamrożonych kilku łyżek fasolki po bretońsku jak mam zostanie bo za dużo się ugotuje i ją zamrozimy- będzie to jeszcze bardziej oszczędnościowa zupka