Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHRZANOWY ŻUREK NA ZAKWASIE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 1 kg
wędzony boczek 20 dag
woda 3 l
włoszczyzna 1 peczek
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 4 sztuki
pieprz 4 sztuki
zakwas na żur 750 ml
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
śmietana 18 proc 2 łyżki
chrzan świeżo starty 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: CHRZANOWY ŻUREK NA ZAKWASIE

Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wedzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrza.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapieakmy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną cebulkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.04.2013 20:32
to jest bardzo dobre
magdziorka6 02.04.2013 19:03
zawsze smaczny
Rafał3 02.04.2013 16:30
uwielbiam ;-) mniam ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak