Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    300 g
  • chrzan

    6 łyżeczek
  • bulion

    500 ml
  • żurawina

    50 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • cebula

    1
  • tymianek

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ryż do risotto

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną foto
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną foto
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Krok 3 - Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną foto
Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka.
Krok 4 - Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną foto
Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
Krok 5 - Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną foto
Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.02.2016 19:08
ciekawy przepis
pierniczkowo 03.10.2013 13:33
jest tu wszystko co lubię :)
Magula 03.10.2013 10:00
Kasiu świetny przepis
bogusia19 03.10.2013 09:29
super przepis
Ania321 03.10.2013 09:27
bardzo apetyczne :)
dodi 03.10.2013 08:25
pyszne te risotto
Ela_K 03.10.2013 07:45
bardzo ciekawa kompozycja smaków
Izabela9 03.10.2013 06:31
Bardzo fajny przepis.
Ewa 03.10.2013 05:40
Interesująca propozycja :)
paulina2157 03.10.2013 00:40
bardzo podoba mi się ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat