Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki domowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kwaśna 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
cukru 1 łyżka
mąka wrocławska 2,5 szklanki
cukier puder 1 do smaku
smalec 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki domowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną, spirytus, proszek do pieczenia. Ciasto zagniatam i mocno wyrabiam. Ciasto ubijam wałkiem. Potrzeba dużo siły żeby ciasto, wytworzyło pęcherzyki powietrza.
Krok 1 - Chruściki domowe foto
2
Zawijam w folie i wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam nożem kwadraty 10x5 cm, na środku robię nacięcie. Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki.
Krok 2 - Chruściki domowe foto
3
Trzeba uważać żeby tłuszcz nie kipiał. Smarze do zarumienienia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Krok 3 - Chruściki domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 27.12.2013 13:58
pieknie podane
Kuchenka 24.12.2013 12:31
smak dzieciństwa... :)
ONY_za_kare 18.12.2013 10:57
świetne! już niedługo będziemy takie jeść :D
Alex_M 16.12.2013 10:33
bardzo chętnie bym zjadła :)
Róża1 09.12.2013 22:46
na pewno bardzo smaczny !!!!
Jodaj 09.12.2013 18:02
bardzo lubię taki chruścik
Megg 09.12.2013 17:32
uwielbiam chrust, pycha
sanielcia 09.12.2013 15:14
jakie pyszności :)
martyna94 09.12.2013 14:47
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak