Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupkie kotlety z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z piersi z kurczaka 4 sztuki
maślanka 1 szklanka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
ser żółty 50 g
olej do smażenia około 4 łyżek
limonka 1 z limonki
Bułka tarta klasyczna Prymat 125 g
tymianek 1 (suszony)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupkie kotlety z kurczaka

Rozwiń kawałek folii kuchennej, po czym włóż na nią filety. Przykryj ułożone wachlarzowato filety drugim kawałkiem folii i rozwałkuj je kuchennym wałkiem na cienkie ale nadal całe kotlety.
W płytkiej misce roztrzep maślankę z sosem, umieść w nich kotlety kurczaka i odstaw na około 30 minut.
Wymieszaj bułkę tartą z solą, pieprzem kajeńskim, tymiankiem i parmezanem w szerokim płytkim naczyniu. Gdy kurczak już nasiąknie marynatą, wyjmij maślankowe kawałki i każdy z nich po kolei obtocz z obu stron w przyprawionej tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący smaż kotlety na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.08.2012 17:03
smaczny obiad
EWI 28.08.2012 15:58
pycha
tom 28.08.2012 15:53
szybkie i pyszne!
edita15 28.08.2012 15:48
super
Kekerboom 28.08.2012 15:31
tez tak robię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak