Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki na upalne dni

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 sztuki
ziemniaki 7 sztuki
rzodkiewka 2 sztuki
ogórek 2 sztuka
jajko 6 sztuki
maślanka 1 litr
kefir 0,5 litr
koperek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki na upalne dni

Kroki postępowania

1
Botwinkę należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie obieramy buraczki i szatkujemy wraz z liśćmi na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy odrobiną wody, dodajemy odrobinę soli oraz sok z cytryny. Gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Chłodnik z botwinki na upalne dni foto
2
W między czasie rzodkiewkę i ogórki oczyszczamy i kroimy w małą kosteczkę.
Krok 2 - Chłodnik z botwinki na upalne dni foto
3
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę a następnie gotujemy w wodzie do miękkości.
Krok 3 - Chłodnik z botwinki na upalne dni foto
4
Ugotowaną botwinkę odcedzamy z wody łączymy z ugotowanymi ziemniakami, rzodkiewką, ogórkiem oraz ugotowanymi jajkami. Całość zalewamy maślanką i kefirem. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny w celu schłodzenia.
Krok 4 - Chłodnik z botwinki na upalne dni foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 15.06.2015 22:42
uwielbiam takie dania))
berys18 03.06.2015 07:16
chłodnik pycha
adelajda 12.05.2015 09:58
Mój mąż uwielbia :)))
w mojej kuchni 06.05.2015 00:37
przepyszne jedzonko podano..
pestka 05.05.2015 20:28
smaczny obiad
aginaa 05.05.2015 16:29
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak