Chłodnik z botwiną

Chłodnik z botwiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    1 l
  • botwinka

    300 g (buraczki i łodyżki)
  • ogórki

    2-3 szt (gruntowe)
  • koper świeży

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik z botwiną foto
Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło. Ugotwać do miękkości z odrobiną soli, wystudzić.
Krok 2 - Chłodnik z botwiną foto
Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę.Do maślanki dodać wystudzone buraczki (razem z płynem u mnie było go niewiele), pokrojone ogórki i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawić do lodówki na godzinkę do schłodzenia i aby smaki sie przegryzły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_sl 20.07.2014 17:26
idealna zupka na upalne dni
Bernadeta1 20.07.2014 14:10
Mój ulubiony chłodnik, bardzo smaczny
Adamorek 20.07.2014 12:32
smaczna letnia zupka
kloruś 20.07.2014 12:02
uwielbiam chłodnik z botwinką! Twój wygląda bardzo apetycznie
teresa18 20.07.2014 11:15
niezastąpiony w skwarne dni
gosia56 20.07.2014 09:38
super w sam raz na upały
halinah 20.07.2014 09:26
na ciepło bardziej bym zjadła :)
Krystyna32 20.07.2014 08:56
bardzo apetyczny
Kasia35 20.07.2014 07:56
smaczna zupa
Zdzisław 20.07.2014 06:59
dla mnie smaczne danie podano

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat