Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(147)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chłodnik na kefirze i jogurcie - z dodatkiem awokado i świeżego ogórka to idealna propozycja na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty jeść ciepłych posiłków. Podajcie do niego chrupiące grzanki z pomidorami - będzie pysznie!

Składniki:

Składniki:

awokado 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
natka kolendry 1 pęczek
kefir 300 mililitrów
jogurt naturalny 3 łyżki
oliwa 50 mililitrów

Serek:

twaróg półtłusty 200 gramów
cebula czerwona 2/3 sztuki
czosnek 1 ząbek
natka kolendry 1/3 pęczka
pomidor 1 sztuka
oliwa 20 mililitrów

Bruschetta:

bagietka 1 sztuka
słonecznik ziarna 100 gramów
pomidor 1 sztuka
oliwa 50 mililitrów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Porada

Awokado po przekrojeniu należy skropić cytryną, żeby nie zczerniało.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

Chłodnik:

Awokado rozkrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Obieramy ogórek i kroimy na 3 części wzdłuż, wykrawamy środki z nasionami. Czosnek siekamy. Kolendrę siekamy. Do misy blendera  wkładamy: jogurt naturalny grecki, zielony ogórek, czosnek, kolendrę, za pomocą łyżki wydrążamy awokado i dodajemy do reszty składników, dolewamy oliwy, doprawiamy solą, pieprzem cayenne. Wlewamy kefir, całość blendujemy na gładko (2–4 minuty).

Serek:

Do miski wkładamy 200 g twarogu i rozdrabniamy go widelcem, cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do twarogu. Czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Pomidor kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą morską i mieszamy. Doprawiamy czarnuszką, całość mieszamy. Dolewamy oliwę i dalej mieszamy.

Bruschetta:

Bagietkę przekrawamy na pół i przecinamy na 4 części,  środek bagietki wyciągamy (tak, by powstało zagłębienie). Bagietkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy pestki słonecznika, prażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidor kroimy w kostkę i przekładamy do miski, wlewamy oliwę, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Wyciągamy grzanki. Na każdą grzankę nakładamy pomidory z oliwą.

Do głębokiego talerza wlewamy chłodnik, na środek nakładamy twaróg z pomidorami i czarnuszką, obok kładziemy grzanki, twaróg dekorujemy gałązką świeżej kolendry. Chłodnik i bruschettę posypujemy pestkami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.05.2019 13:20
Bardzo ciekawy przepis : )
Konrad 06.09.2023 10:35
Dla mnie również, to coś innego, ciekawego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak