Chłodnik litewski po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    2 pęczki
  • buraki młod

    3
  • rzodkiewki

    2 pęczki
  • koper

    pęczek
  • szczypiorek

    pęczek
  • cytryna

  • czosnek

    5 ząbków
  • kefir

    400 g
  • jogurt naturalny

    400 g
  • zsiadłe mleko

    400 g
  • sól, pieprz do smaku

  • ogórek zielony

    3 krótki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Liście botwinki, szczypior i koper dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
2. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Łodygi botwinki drobno kroimy i dodajemy do startych buraków. Całość doprawiamy łyżką soli, świeżo mielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
4. Buraki odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5. Ogórki zielone obieramy ze skórki i ścieramy razem z umytymi rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy do lodówki.
6. Buraki zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać buraki i łodygi botwiny. Nie dodajmy zbyt dużej ilości wody, bo chłodnik będzie rzadki.
7. Gotujemy przez kilka minut, aż buraki zmiękną. Nie mogą jednak się rozpadać, powinny być lekko twarde.
8. Zdejmujemy buraki z gazu i dodajemy poszatkowane drobno liście botwinki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
9. Odsączamy z ogórków i rzodkiewek nadmiar wody i dodajemy do ostudzonych buraków i botwiny.
10. Dolewamy jogurt naturalny, kefir i zsiadłe mleko.
11. Koperek i szczypiorek drobno siekamy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, wszystko dodajemy do chłodnika i dokładnie ze sobą mieszamy.
12. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Rano próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
13. Podajemy prosto z lodówki z jajkiem na twardo i ugotowanymi ziemniakami ze skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 04.07.2013 23:22
śliczny kolorek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat