Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
250 g -
drożdże świeże
15 g -
cukier waniliowy
1 lyzeczka -
olej z suszonych pomidorów
4 lyzki (zalewa) -
mąka pszenna typ 750
500 g -
sól
1 lyzeczka -
oliwki
100g zielone i czarne -
suszone pomidory
100g z zalewy
Przepis i sposób przygotowania Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Kroki postępowania

Suszone pomidory osączyć lekko z zalewy, pokroić w kawałki. Oliwki (użyłam zielonych i czarnych, ale można wybrać tylko te ulubione) pokroić w kawałki.

Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z olejem do misy. Dodać pokrojone oliwki i pomidory, zagnieść jednolite ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować, włożyć do długiej keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-35 minut do wyrośnięcia.

Piec około 35 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się