Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pesto bazyliowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 g
mleko ciepłe 500 ml
mąka pszenna 350 g
mąka orkiszowa typ 2000 150 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pesto 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pesto bazyliowym

Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym woreczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 09.02.2015 21:22
wygląda wspaniale
Wiktoria29 09.02.2015 20:52
bardzo lubię chleb bazyliowy
Babeczka35 09.02.2015 19:59
Super chlebek:)
Jadwiga/Jaga85 09.02.2015 19:15
Pyszny chlebek!
ada.la 09.02.2015 18:05
fajny ten chlebek
caralajna 09.02.2015 17:45
jaki fajny pomysł, muszę wypróbować
Edith85 09.02.2015 17:31
super przepis na chlebek, mozna jeść nawet bez dodatków :)
Kuchnia Marty 09.02.2015 17:20
Rewelacyjny przepis!
Sroczka 09.02.2015 16:53
Domowy chleb najlepszy.
Beatris 09.02.2015 16:45
Wspaniały chlebek :)
IwonaDD 09.02.2015 16:26
aromatyczny chlebek
jasiek 09.02.2015 15:46
ciekawy dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak