Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z oliwkami, kaparami i szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 700 g
drożdże suche 7 g
masło 30 g
mleko 15o ml
woda 300 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
szynka parmeńska 5 plastrów
oliwki czarne 5
kapary całe Smak 6
pomidory suszone Smak 4

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z oliwkami, kaparami i szynką

Z podanych składników upiekłam dwa bochenki w małych aluminiowych keksówkach. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, masło, sól, pieprz, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i zalać podgrzanym mlekiem oraz wodą. Wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać drobno pokrojone oliwki, pomidory, szynkę i kapary. Ciasto odłożyć, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią, jeszcze raz wyrobić i przełożyć do lekko obsypanych mąką keksówek. Przykryć ściereczką i znów pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć blachy i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut (sprawdzać, czy wierzch się nie przypala).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak