Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ciemnym piwem i sosem sojowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna chlebowa 600g
drożdże świeże 25 g
ocet balsamiczny 1 łyżka
piwo ciemne 1 szkl.
sos sojowy 2-3 łyżki
miód płynny 2 łyżki
woda ciepła 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ciemnym piwem i sosem sojowym

Ciepłą wodę wymieszać z miodem i drożdżami - dodać 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn podrośnie. Połączyć wszystkie składniki z zaczynam drożdżowym i wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odgazować, lekko przerobić i przełożyć do dużej keksówki posmarowanej smalcem i posypanej mąką. Foremkę włożyć do worka foliowego, unieść górę tak, by nie dotykała ciasta i pozostawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200*C i piec przez ok. 60 min.
Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak