Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

masło
1 łyżeczka
parmezan
80 g
ser ricotta
200 g
dynia
400 g (pieczoną miąższ)
jajko
2 szt.
mąka pszenna
500 g
bazylia świeża
szałwia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Dodatkowo do ciasta

woda ciepła

Porada

Farsz z tortellini można przygotować dzień wcześniej. A jeśli gotowe pierożki zrobimy w nadmiarze, to z powodzeniem można je zamrozić i zjeść kiedy indziej.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do mąki dodajemy masło oraz żółtka, mieszamy ręką składniki. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i twarde. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Krok 1 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
2
Nadzienie: Upieczoną dynię (pieczemy dynię w folii w 180 stopniach przez około 30 minut) rozdrabniamy widelcem w misce.
Krok 2 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
3
Dodajemy serek ricotta oraz starty parmezan.
Krok 3 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
4
Następnie dodajemy przyprawy i świeże zioła.
Krok 4 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
5
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty.
Krok 5 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
6
Nakładamy farsz i lepimy tortellini.
Na patelni klarujemy masło, dodajemy liście świeżej szałwii i mieszamy. Tortellini wrzucamy do wrzącej wody w garnku na około 1-2 minuty.
Krok 6 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
7
Po ugotowaniu tortellini podajemy na talerzu polane masłem szałwiowym, posypane tartym parmezanem i udekorowane świeżą bazylią. Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak