Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15

Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    1 łyżeczka
  • parmezan

    80 g
  • ser ricotta

    200 g
  • dynia

    400 g (pieczoną miąższ)
  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    500 g
  • bazylia świeża

  • szałwia

  • gałka muszkatołowa mielona

  • bazylia otarta Prymat

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo do ciasta

  • woda ciepła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Ciasto: Do mąki dodajemy masło oraz żółtka, mieszamy ręką składniki. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i twarde. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Nadzienie: Upieczoną dynię (pieczemy dynię w folii w 180 stopniach przez około 30 minut) rozdrabniamy widelcem w misce.
Krok 3 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Dodajemy serek ricotta oraz starty parmezan.
Krok 4 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Następnie dodajemy przyprawy i świeże zioła.
Krok 5 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty.
Krok 6 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Nakładamy farsz i lepimy tortellini.
Na patelni klarujemy masło, dodajemy liście świeżej szałwii i mieszamy. Tortellini wrzucamy do wrzącej wody w garnku na około 1-2 minuty.
Krok 7 - Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15 foto
Po ugotowaniu tortellini podajemy na talerzu polane masłem szałwiowym, posypane tartym parmezanem i udekorowane świeżą bazylią. Smacznego!
Doradca Smaku
Farsz z tortellini można przygotować dzień wcześniej. A jeśli gotowe pierożki zrobimy w nadmiarze, to z powodzeniem można je zamrozić i zjeść kiedy indziej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat