odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    70 g
  • masło

    60 g
  • jajko

    1 szt.
  • drożdże świeże

    20 g
  • mleko

    150 ml
  • mąka pszenna

    60 g
  • papryka

    3 szt. (różnokolorowe)
  • ser gruyere

    6- g
  • oliwa

Do smaku

  • papryka słodka mielona

  • pieprz ziołowy

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
Boczek oczyszczamy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Gotowy boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odkładamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
W garnku rozpuszczamy masło. Jajko wbijamy do miski i rozkłócamy, dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka (ok. 3 łyżki), mąkę oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy drożdże zaczną pracować wlewamy do miski lekko podgrzane mleko oraz szczyptę soli i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
1/2 z każdego koloru papryki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z przestudzonym boczkiem i startym serem. Doprawiamy do smaku słodką papryką i pieprzem ziołowym. Łączymy z ciastem drożdżowym.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
Ciastem wypełniamy wysmarowane olejem foremki na muffinki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 20-25 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 34: Wytrawne muffinki z papryką i boczkiem foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 24.09.2016 22:01
Nie no zachwyca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat