Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno- żytni na zakwasie na żurek
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z żurku, to domowe pieczywo, które przygotujecie na bazie naturalnego zakwasu pszenno-żytniego. Dodatek zakwasu sprawia, że chleb nabiera ciekawego, lekko kwaśnego i orzechowego smaku. Jeśli jesteście zwolennikami produktów na bazie naturalnych składników, ten chlebek zachwyci Was smakiem.
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem na około 15 minut aby drożdże "ruszyły".
Następnie dodać resztę składników (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej), dobrze ugnieść, ciasto powinno być dość zbite i z łatwością odchodzić od ręki, jeśli tak nie jest dosypać mąki pszennej. Odstawić na półtora godziny w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Przełożyć lekko wyrośnięte ciasto na delikatnie wysmarowaną masłem płaską blaszkę i piec w 200 stopniach przez 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze 10-15 min (skórka powinna być ładna brązowa).