Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na domowy chleb pszenno-żytni z ekologicznymi składnikami i przyprawami. Chleb został doprawiony suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. 

Składniki:

Na zakwas:

piętka chleba 1 sztuka
mąka żytnia 50 gramów
woda 100 mililitrów

Na chleb:

zakwas jak wyżej
mąka pszenna Bio TYP 1050 300 gramów
mąka orkiszowa 100 gramów
mąka żytnia 150 gramów
otręby pszenne 100 gramów
woda 400 mililitrów
Pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim To Naturalne 1 opakowanie
sól 10 gramów

Dodatkowo:

Czarnuszka nasiona To Naturalne 1 łyżeczka
woda do smarowania chleba

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

W wysokiej szklance wymieszaj mąkę, wodę oraz piętkę chleba i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.

W dużej misce wymieszaj suche składniki, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Wyrobione ciasto zawiń w ścierkę oprószoną mąką, włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie wyrośnięty chleb uformuj, przenieś na blaszkę, natnij, posmaruj wodą i posyp czarnuszką. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 190°C. Gotowy chleb podawaj z masłem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.02.2019 13:02
Apetyczny, smakowy chlebek z takimi dodatkami.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak