Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na domowy chleb pszenno-żytni z ekologicznymi składnikami i przyprawami. Chleb został doprawiony suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zakwas:

  • piętka chleba

    1 sztuka
  • mąka żytnia

    50 gramów
  • woda

    100 mililitrów

Na chleb:

  • zakwas

    jak wyżej
  • mąka pszenna Bio TYP 1050

    300 gramów
  • mąka orkiszowa

    100 gramów
  • mąka żytnia

    150 gramów
  • otręby pszenne

    100 gramów
  • woda

    400 mililitrów
  • Pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim To Naturalne

    1 opakowanie
  • sól

    10 gramów

Dodatkowo:

  • Czarnuszka nasiona To Naturalne

    1 łyżeczka
  • woda

    do smarowania chleba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wysokiej szklance wymieszaj mąkę, wodę oraz piętkę chleba i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.

W dużej misce wymieszaj suche składniki, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Wyrobione ciasto zawiń w ścierkę oprószoną mąką, włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie wyrośnięty chleb uformuj, przenieś na blaszkę, natnij, posmaruj wodą i posyp czarnuszką. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 190°C. Gotowy chleb podawaj z masłem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

15.02.2019 13:02
Apetyczny, smakowy chlebek z takimi dodatkami.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat