Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba <3

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 650 200 gramów
mąka żytnia 200 gramów
mąka żytnia 100 gramów
woda letnia 400 mililitrów
sól 1 łyżka
zakwas pszenny 3 łyżki
Czarnuszka nasiona To Naturalne 1 łyżka
pestki dyni 100 gramów
złote siemię lniane 150 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy 200 g mąki żytniej typu 850 oraz 100 g mąki żytniej typu 1850.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.

Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak