Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba <3
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650

    200 gramów
  • mąka żytnia

    200 gramów
  • mąka żytnia

    100 gramów
  • woda letnia

    400 mililitrów
  • sól

    1 łyżka
  • zakwas pszenny

    3 łyżki
  • Czarnuszka nasiona To Naturalne

    1 łyżka
  • pestki dyni

    100 gramów
  • złote siemię lniane

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.

Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy 200 g mąki żytniej typu 850 oraz 100 g mąki żytniej typu 1850.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat