Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba <3

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 650
200 gramów
mąka żytnia
200 gramów
mąka żytnia
100 gramów
woda letnia
400 mililitrów
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
zakwas pszenny
3 łyżki
Czarnuszka nasiona To Naturalne
1 łyżka
pestki dyni
100 gramów
złote siemię lniane
150 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy 200 g mąki żytniej typu 850 oraz 100 g mąki żytniej typu 1850.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.

Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak